Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo

ČLÁNKY

Čas zralých malin a borůvkových koláčů

Tento způsob léta zdá se mi být poněkud něšťastným... opakujeme dnes často s klasikem a většina z nás si kupodivu představí spíše Rudolfa Hrušínského než Vladislava Vančuru. Dusno, vlhko a neustálý déšť v posledních týdnech se staly každodenní realitou, se kterou se musíme vyrovnat. Každý to děláme jinak, ale pokud si stěžujeme, tak určitě na špatném místě. Navrhuji se zamyslet nad sebou a svým počínáním, a pokud to nefunguje, tak si třeba vzpomenout na lidi, zasažené letošními povodněmi.

Teď si možná myslíte, že úvodní odstavec má pramálo společného s malinami a borůvkovými koláči. Ale není tomu tak. Při neustálém nebeském zavlažování roste všechno jako z vody. Jahody byly nádherně velké, třešně naducané, lesklé a balucaté. V lese najdete modrozelené borůvkové plácky a borůvky krásně přibývají do bandasky, protože jsou mimořádně velké. Že nevíte, co je to bandaska? Bývala to velmi praktická věc v době, kdy neexistovalo mléko v krabicích či plastových lahvích. Plechová konvička s držátkem, nahoře zúženým hrdlem a víčkem na uzavření. Stejně dobře jako na mléko, se dala používat na drobné lesní plody – maliny, borůvky či ostružiny. Možná preferujete nákup těchto sladkých letních plodů na tržišti nebo dokonce v supermarketu, ale není nad to, vybrat si tu nejkrásnější malinu a vychutnat si ji. Do lesa můžete vyrazit s dětmi a při sběru borůvek je nenápadně učit trpělivosti. Krásně se při tom povídá o čemkoliv a knedlíky či koláče z vlastnoručně nasbíraných borůvek chutnají dvojnásob.

Třešně

Samozřejmě, že se najdou i takoví škarohlídové, kteří mají plno logických výhrad, aby mohli nahradit vycházku do lesa něčím pohodlnějším. V přírodě řádí klíšťata, jak nás informují média, je každé páté (alespoň na Královéhradecku) nakažené. Když jsem po včerejší návštěvě lesa odstraňovala to svoje, nezněla mi tato statistika příliš líbezně. A to jsem preventivně použila repelent proti klíšťatům i světlé hladké kalhoty a pevné uzavřené boty, jak je doporučováno. Ostružinové šlahouny vám zase poškrábou ruce, v maliní si na sladkých plodech zároveň s vámi pochutnávají vosy. Místo borůvky můžete sebrat omylem vraní oko, a běda, když v lese najdete i nádherný hřib, ze kterého se ve smaženici vyklube hořčák. To jsou tvrdé argumenty, odhánějící lidi od procházky lesem. Obvykle je však zaženou na mnohem méně vhodnější místa...

Ale držme se radši laskavější reality. Po procházce přírodou jsme nejen krásně unavení, ale většinou řešíme i to, jak naložit s nasbíranými plody. Pečou se nádherně vonící a následně i rychle mizící bublaniny a koláče, vaří se ovocné knedlíky – o tom svědčí nejčastěji navštěvované recepty na stránkách České hospodyňky v posledních týdnech. Čerstvé ovoce je součástí lákavých pohárů či letních alkoholických či nealkoholických koktejlů. A samozřejmě si můžeme plody léta uchovat pro nevlídné podzimní či zimní období. Nejjednodušší je část letní sklizně zmrazit. Vyžaduje to sice nějaký prostor v mrazničce a vhodné obaly pro uchování zmraženého ovoce, ale takový borůvkový koláč či jahodové knedlíky uprostřed února určitě stojí za to. Již méně se využívá sušení ovoce, asi proto, že to vyžaduje sušičku a pečlivé uskladnění. Na druhé stran je zase sušené ovoce dobrou náhradou sladkostí , je mnohostranně použitelné při pečení biskupských chlebíčků, vánočního cukroví a bábovek, dá se přidávat do zmrzlinových pohárů, ovocných čajů, ale také do omáček.

Pro inspiraci jak naložit s letním ovocem vám může posloužit několik ovocných receptů:

Ovocný dezert s jahodovou polevou
Jahodové řezy
Karamelový dort s jahodami
Rychlý borůvkový koláč
Borůvkový likér
DIA palačinky s borůvkovým tvarohem
Kakaová bublanina s třešněmi
Ovocné knedlíky z tvarohového těsta
Plněné ovocné hvězdičky
Ovocný mls
Smetanový dort s ovocem
Labužnické ovocné knedlíky
Ovocný čaj
Grenadina
Tvarohová bublanina
Třešňová bublanina
Jahodová roláda

V Hradci Králové dne 7.7.2009