Nejdříve si upečeme těsto. Můžeme použít své "oblíbené" nebo postupovat podle receptu. Oddělíme bílky a žloutky. Ke žloutkům přidáme cukr, 4 lžíce horké vody a jednu lžíci oleje a vyšleháme do hladké husté pěny. Zvlášť ušleháme bílky se 4 lžícemi studené vody. Ke žloutkové pěně střídavě přimícháváme mouku a ušlehané bílky. Těsto nalijeme do formy vytřené tukem a vysypané hrubou moukou a upečeme v troubě rozpálené asi na 200 st. C. Necháme vychladnout.
Po vychladnutí rozkrojíme podélně na dvě stejně vysoké vrstvy. Na spodní vrstvu natřeme smetanový krém s ovocem a přiklopíme horní vrstvou. Na smetanovou náplň si nejdříve ušleháme smetanu ke šlehání a promícháme se dvěma zakysanými smetanami. Želatinový ztužovač nasypeme do větší misky, zalijeme 100 ml vlahé vody a rychle šleháme ruční metličkou po dobu asi půl minuty. Potom želatinovou hmotu vmícháme ruční metličkou do smetan a přidáme ovoce. Můžeme použít jahody, borůvky, rybíz nebo i nakrájené větší ovoce (banány, ananas, meruňky, broskve). Dobře poslouží i ovoce zmražené, které před přidáním do smetany nerozmrazujeme. Podle chuti dosladíme a rozprostřeme na spodní vrstvu piškotového těsta. Přiklopíme vrchní vrstvou, můžeme i lehce zatížit a necháme v chladnu ztuhnout alespoň dvě hodiny.
Povrch dortu pak poklademe čerstvým ovocem a zalijeme želé, které si připravíme dle návodu.
Poznámky:
Neuvádím přesná množství smetany, jde o standardní balení. Zakysaná smetana byla 15%. Želatinový ztužovač stačí až na 700 g hmoty včetně ovoce. Použila jsem velkou kulatou dortovou formu, ale lze použít jakákoliv forma vhodné velikosti. Na hubnutí to vhodné není, ale chutná to báječně!