Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Karamelový dort s jahodami
(vde)
recept číslo: 1334
kajado.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

5 vajíček
300 g polohrubé mouky
250 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
5 lžic horké vody
1 lžíce citronové šťávy
2 lžíce oleje
2 lžíce tekutého karamelu
špetka soli
1 lžička prášku do pečiva

Na zdobení:
500 ml smetany ke šlehání
2 ztužovače šlehačky
15 větších jahod
1 lžička instantního kakaa
50 g mandlových lupínků
 

Postup

Žloutky, cukr, vanilkový cukr a horkou vodu šleháme tak dlouho, až vznikne hustá žloutková pěna. Do ní lehce vmícháme olej, citronovou šťávu, špetku soli a tekutý karamel. Z bílků si ušleháme tuhý sníh. Do polohrubé mouky promícháme 1 lžičku prášku do pečiva. Mouku a sníh přidáváme postupně do těsta a stále lehce mícháme. Dortové formy vytřeme tukem a vysypeme hrubou moukou a připravené těsto do nich rovnoměrně rozdělíme. Upečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů C. Korpusy necháme vychladnout.
Na suché pánvi si opečeme mandlové lupínky a necháme je také vychladnout.
Smetanu ke šlehání promícháme se ztužovačem šlehačky a ušleháme. Část jahod rozkrájíme na menší kostičky a vmícháme asi do 1/3 šlehačky. Touto směsí potřeme jeden korpus, druhý dáme na vrch. Zatížíme prkénkem a necháme trochu slehnout. Zatím si očistíme a rozpůlíme zbývající jahody. Zbývající šlehačkou natřeme boky dorty a posypeme je mandlovými lupínky. Poté potřeme šlehačkou povrch dortu, rovnoměrně rozdělíme na okraj poloviny jahod a střed dortu posypeme (přes sítko) instantním kakaem.

Názory čtenárů

Nejlepší ze všeho je udělat si tekutý karamel doma, protože co je vyrobeno vlastnoručně je vždycky nejlepší volba. Takže si v kartólku rozehřejete cukr do hnědé barvy(ale ne moc) a postupně přiléváte horkou vodu(aby se karamel nesrazil)znovu prohřejete, přidáte lístek šalvěje a zredukujete do požadované konzistence, pozor-karamel po vychladnutí trochu ztuhne, takže raději dělejte řidší....
Michael Novotný-šéfkuchař Brno dne 10.6.2010 13:21:39

dne 24.3.2006
Tekutý karamel se prodává ve větších supermarketech na ozdobu moučníků, zmrzlin apod. Proti normálnímu karamelu, který si člověk musí připravit, má tu výhodu, že je hotový, tekutý a dá se přidávat do těsta, krémů i do omáček. A vždycky jen to množství, které je třeba. V obchodě ho najdete někde blízko prášků do pečiva, vanilkových cukrů, pudinků, polev na moučníky...
Česká hospodyňka dne 28.4.2004
Můžete mi prozradit co je to tekutý karamel a kde ho vezmu ? Děkuji.
miss.lenka@volny.cz dne 27.4.2004
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".