Ideálně použijeme stejně velké brambory pravidelného tvaru, protože se lépe propečou. Důkladně je omyjeme, protože je budeme připravovat se slupkou. Necháme oschnout.
Plech vyložíme papírem na pečení. Každou bramboru překrojíme podélně na polovinu, položíme překrojenou plochou na prkénko a do brambory děláme řezy v rozestupu asi 2 mm. Nedořízneme až dolů, necháme kousek nedoříznutý, aby půlka brambory držela vcelku. Takto připravené brambory osolíme (zejména na řezné ploše) a poklademe na plech. Pokapeme olivovým olejem a rozetřeme ho po povrchu brambor mašlovačkou. Vložíme do trouby vyhřáté na 220 st. C a pečeme 30 minut.
Podáváme jako přílohu k masu, ale třeba jen s nějakým dobrým dresinkem nebo slanou tvarohovou pomazánkou. Můžeme ozdobit lupínky osmažené slaniny.