Mouku promícháme s jedlou sodou a se strouhankou. Přidáme nasekané oříšky (lískové nebo vlašské), na kousky nakrájené máslo, cukr, pomerančovou kůru (lze nahradit sušenou citronovou), vejce, skořici, umletý či utlučený hřebíček. Všechno dobře rukama zpracujeme, těsto zabalíme do fólie a necháme v chladnu nejméně hodinu odpočinout (nejlepší je však těsto nechat odpočinout přes noc). Zatím si připravíme masový strojek s nástavcem a pečící plech si vyložíme papírem na pečení nebo lehce vytřeme tukem. Těsto si potom odebíráme ke zpracování ve strojku po částech, zbytek ponecháváme v chladnu. Protlačujeme delší proužky a na plechu je stočíme do věnečku a lehce spojíme. Můžeme také dělat esíčka, proužky, rohlíčky nebo i jiné tvary. Pečeme zvolna ve vyhřáté troubě. Horké obalujeme v moučkovém cukru (nejlépe s vanilkou). Nebo můžeme věnečky také zdobit lehkými tahy štětcem namočeným v čokoládě.
?