Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Základní linecké těsto
(vde)
recept číslo: 264
linecke.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

300 g hladké mouky
150 g tuku
100 g práškového cukru
1 žloutek
1 vejce
 

Postup

Smícháme mouku a cukr, rozkrájíme do toho změklý tuk, žloutek a jedno celé vejce a vypracujeme v těsto, které necháme nejméně tři hodiny odpočinout v chladu. Ponecháme-li jej ležet déle, je lepší ho zabalit do folie, aby na povrchu neosychalo. Z odpočatého těsta vyválíme plát silný asi 3 mm, ze kterého vykrajujeme různé tvary. Pečeme je ve středně vytopené troubě dožluta. Oblíbeným druhem cukroví, které se peče z lineckého těsta jsou linecké koláčky. Těsto se liší pouze tím, že se přidá trochu strouhané citronové kůry. Vykrajují se z něj kolečka - polovina z nich ještě s malým vykrojeným kolečkem uprostřed. Upečené a vychladlé se spojují rybízovou zavařeninou a případně se lehce pocukrují.

Linecké těsto patří mezi nejoblíbenější a nejužívanější těsta na pečení cukroví. Základní těstoo lze obměňovat přidáváním různých příchutí, tvarováním i zdobením. Při přípravě tohoto těsta je třeba dodržet několik základních zásad:
 hladkou mouku lze v případě nouze nahradit polohrubou moukou, nikdy však hrubou
 trochu mouky lze nahradit mletými oříšky nebo mandlemi, nebo i mletými ovesnými vločkami
 přidáme-li bílky, udrží těsto lépe tvar
 těsto bude křehčí, přidáme-li vařené žloutky nebo šlehaná vejce
 příliš sladké těsto se připaluje
 jako tuk můžeme použít máslo, umělý tuk i sádlo, ale vždy správně nahřáté (studený tuk hrudkuje, příliš měkký se maže)
 prášek do pečiva musíme vždy pečlivě promíchat s moukou
 neotvíráme předčasně troubu, abychom nepřerušili nabývání těsta
 pečeme ve středně vyhřáté troubě, stejnoměrně a volně do zlatova (nesušit!)

Názory čtenárů

Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".