Všechny suroviny na těsto smícháme rukama a na vále vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme si je na dvě části. Z každé z nich vyválím na pomoučeném vále plát o síle asi 8 mm, nožem nakrájíme čtverčky (velikost řídíme podle ovoce, kterého budeme používat do knedlíků). Pokud použijeme kyselé ovoce, dáme na každý čtvereček trochu krupicového cukru, položíme kousek ovoce a knedlík zabalíme. Do velkého kastrolu si dáme vařit dostatečné množství osolené vody. Jakmile se voda prudce vaří, vhodíme do ní asi polovinu ze všech připravených knedlíků, oddělíme lehce vařečkou ode dna a přikryjeme pokličkou do doby, než se bude voda znovu prudce vařit. Od doby varu vaříme knedlíky 5 až 8 minut. Záleží na jejich velikosti. Po pěti minutách můžeme jeden knedlík vyndat, rozříznout a na řezu se přesvědčit, zda je uvařený. Knedlíky vydáváme drátěnnou naběračkou. Na talíři je posypeme tvarohem a cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.
Vhodné druhy ovoce pro plnění knedlíků:
Jahody (před plněním jahody samozřejmě opláchneme a odstraníme šťopky, přidáváme dovnitř malinko cukru)
Švestky (nevyloupané)
Meruňky (bez pecek i s peckami)
Třešně
Višně
Kyselá jablka (oloupaná, vykrájená a rozdělená na čtvrtky)
?