Všechny suroviny na košíčky řádně rukama propracujeme, vytvoříme bochánek a odložíme ho na 30 minut do chladna. Poté z těsta vytvarujeme váleček, ze kterého odkrajujeme kousky a vtlačujeme je do formiček košíčků. Upečeme je ve středně vyhřáté troubě. Jakmile mírně zchladnou, vyklopíme košíčky z formiček a necháme vychladnout úplně.
Na jablečnou náplň je nutné použít alespoň mírně nakyslá jablka. Nejenže mají lepší chuť, ale jablečná směs bude i lépe tuhnout. Nastrouhaná jablka vaříme spolu s cukrem a citronovou kůrou na mírném plameni a samozřejmě často mícháme. Směs je hotová, když vezmeme její část na lžičku a kápneme ji na talířek. Pokud se rosol neroztéká, můžeme přidat ořechy a ochutit ji rumem.
Jakmile jablečná směs vychladne, plníme jí upečené košíčky. Povrch polijeme čokoládovou polevou a závěrečnou tečkou může být mandle nebo oříšek vtisknutý do polevy na košíčku.