Z hladké mouky, změklého másla, cukru a žloutku zpracujeme těsto a necháme ho v chladu alespoň hodinu uležet. Zatím si očistíme rybíz od třapin, opláchneme ho a necháme okapat. Připravíme si i tvarohovou náplň. Z bílků a části cukru ušleháme tuhý sníh. Žloutky, zbylý cukr a máslo utřeme do pěny, přidáme mouku, tvaroh a sníh už jen lehce vmícháme. Kulatou koláčovou formu vytřeme tukem a vysypeme hrubou moukou (není nutné, máme-li formu teflonovou). Těsto vyválíme na válu zhruba do velikosti této formy a opatrně (například pomocí utěrky) ho do formy přeneseme. Rukama ho roztáhneme tak, aby bylo nejen na dně formy, ale také na stěnách. Těsto na několika místech vidličkou propíchneme. Potom na něj rovnoměrně rozetřeme tvarohovou hmotu a posypeme ji rybízem. Dáme péci do trouby předehřáté na 180 stupňů a zvolna pečeme. Jakmile koláč na povrchu začíná zlátnout, je hotový. Vyjmeme ho z trouby a po zchladnutí pocukrujeme.
Poznámky:
Je to jemný, ale také poměrně křehký koláč. Při transportu z formy na tác mi vyklouzl na stůl a rozlomil se, takže chybí dokumentární fotografie. Na chuti mu to ale neubralo, ještě vlahý chutná nejlépe.