Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Kotlety s hamburskou omáčkou
(vde)
recept číslo: 978
hambom.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

500 g vepřových kotlet bez kostí
100 g šunkového salámu
100 g kořenové zeleniny
1 cibule
2 sladkokyselé okurky + 1 na každou porci
3 lžíce zakysané smetany
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce citrónové šťávy
4 kuličky nového koření
20 kuliček pepře
1 bobkový list
špetka tymiánu
1 lžička plnotučné hořčice
pepř
sůl
olej


 

Postup

Nejdříve si připravíme maso - kotlety vykostíme, lehce po obou stranách naklepeme paličkou na maso, osolíme a opepříme. Poté si očistíme a nakrájíme všechnu zeleninu. Cibuli na kolečka, mrkev, petržel a celer na kostičky. Kyselou okurku si nakrájíme na kolečka, salám na kostičky. Na pánvi rozpálíme asi 2 lžíce oleje (či jiného tuku) a nejdříve na něm osmahneme kotlety po obou stranách. Vyjmeme je z pánve a na zbylém tuku orestujeme společně salám, zeleninu, cibuli a všechno koření. Po chvíli restování zaprášíme moukou a ještě chvíli společně prudce osmahneme. Poté přidáme citrónovou šťávu, podlijeme vývarem či horkou vodou a přidáme lžičku hořčice. Promícháme. Maso přemístíme buď do papiňáku nebo do kastrolu s pokličkou (dále budeme dusit v troubě) a přelijeme ho masovo-zeleninovou směsí s kořením. Při přípravě v papiňáku necháme dusit asi 30 minut, v troubě počítáme s dobou delší (tam kontrolujeme, zda je maso měkké a případně podléváme). Měkké maso z omáčky vyjmeme a snažíme se najít i bobkový list a vyjmout. Omáčku rozmixujeme, přidáme zakysanou smetanu a necháme ještě chvíli provařit. Dochutíme solí a citrónovou šťávou. Na závěr do ní můžeme vmíchat nakrájenou kyselou okurku nebo ji použijeme na ozdobu. Podáváme samozřejmě s houskovým knedlíkem.
Poznámky:
Vzhledově tato omáčka připomíná trochu svíčkovou a také všem, kdo mají rádi svíčkovou, chutná. Chuť má však odlišnou, je ostřejší (viz 20 pepřů) a také kyselejší (viz kombinace s kyselými okurkami).

Názory čtenárů

Fantastickééé, vřele doporučuju!!! Šárka
Šárka dne 20.2.2009 18:15:27

Nemá chybu,doporučuji.

Jarča. dne 9.2.2008
Je to skvělá omáčka, u nás doma by se mohla jíst pořád.

Iveta dne 28.1.2008
Uvařeno v papiňáku přesně dle Vašeho předpisu, pouze jen s menším množstvím pepře. Bylo to výborné!!! Dávám body!
Ola dne 25.3.2007
Kdysi jsem ji pracně hledala po kuchařkách, ale bezvýsledně. Pak jsem ji náhodně objevila v nějakém časopisu a opsala a doporučuji ji všem, když přijde řeč na omáčky. Znala jsem ji z jídelen a moc mi chutnala. Už ji dělám dlouho a je fakt dobrá, možná lepší než klasická svíčková.
Enka/KV
ENKA/KV dne 19.2.2007
Moc dobrá, povedla se mi. Budu dělat časrěji.
Jana H. dne 11.3.2006
No tohle mě tedy láká, mám hned co vařit na zítra k obědu, bude to jistě dobrota!
maj dne 24.8.2005
Je fantastická!!!
cruela.devil dne 19.8.2005
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".