Čerstvé houby (pokud možno jedlé) si očistíme, opláchneme a nakrájíme na menší kostičky. Také šunkový či jiný měkký salám nakrájíme na kostičky či nudličky, oloupeme a nakrájíme si i cibuli. Na větší pánvičku dáme rozpustit máslo, v hrnečku si rozšleháme vajíčka s trochou soli a 4 lžícemi mléka. Jakmile se máslo na pánvi rozpuštěné, přidáme cibuli, orestujeme a přisypeme nakrájené houby. Chvíli mícháme, aby houby změkly a potom zalijeme rozšlehanými vajíčky a již bez míchání necháme ztuhnout. Podáváme s čerstvým chlebem a máme-li, tak s čerstvou zeleninou - v našem případě jsou to bílé ředkve, červené ředkvičky a salátové listy pokapané citronem. Lze samozřejmě vymyslet celou řadu dalších variant podle surovin, které máme k dispozici. Dobrým oživením je např. přidání nasekané pažitky přímo do rozšlehaného vajíčka. Někdo si hotovou omeletu ozdobí ještě proužky kečupu.
A co je nejdůležitější? Tuto rychlou večeři nebo lehký oběd lze pohodlně stihnout i po návratu z lesa.
Pozor! Množství je přizpůsobeno jedné velké pánvi a odpovídá hladu dvou jedlíků po návratu z lesa.