Kuře dobře opláchneme, necháme okapat a rozčtvrtíme nebo rozdělíme i na menší díly (záleží na velikosti kuřete a hladu strávníků). Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a osmažíme na tuku skoro dohněda. Porce kuřete osolíme, posypeme paprikou, drceným pepřem, poprášíme dvěma lžícemi mouky, vložíme na cibuli a restujeme asi 3 minuty. Potom kuře podlijeme horkou vodou, ve které jsme rozmíchali masox, přikryjeme pokličkou a dusíme až je maso měkké. Maso vyjmeme, necháme zchladnout a zhruba vykostíme. Můžeme odstranit i kuřecí kůži, pokud ji nemáme rádi. Do omáčky z pod masa přidáme šlehačku a pokud je omáčka řídká, přidáme lžíci hladké mouky rozmíchanou v troše studené vody na řídkou hladkou kašičku. Necháme povařit asi 12 až 15 minut, občas mícháme. Dochutíme solí a citronovou šťávou. Omáčku přecedíme na maso a podáváme s houskovým knedlíkem.
Poznámky:
Jako u skoro každé omáčky jde o jídlo trochu pracnější, takže jeho přípravu například k obědu si je třeba dobře zorganizovat. Na druhou stranu jde o jídlo relativně finančně nenáročné (a sytící).