Salát z čínského zelí je u nás hned po klasickém hlávkovém salátu nejfrekventovanějším salátem. Čínské zelí má tu výhodu, že je k dispozici po celý rok, lze je ve vhodném obalu a v chladu skladovat i několik dní, a tak je možné je mít kdykoliv k dispozici. Jednotlivé listy čínského zelí opláchneme a nakrájíme na nudličky zhruba 1 cm široké. Připravíme si zálivku z vody, citronové šťávy, cukru a trochy olivového oleje oleje - množství by mělo odpovídat velikosti čínského zelí a Vašim zvyklostem. Zálivku nalijete na zelí a jemně zamícháte. Salát je nejlepší zhruba po půl hodině, kdy je ještě dostatečně křehký, ale již plně ochucený zálivkou. Potom je třeba jej hned podávat, nelze skladovat (po několika hodinách již není použitelný).
Také tento salát má u nás několik obměn. Nejčastější je doplnění tohoto salátu rajčaty nakrájenými na kousky, jindy zase použijeme sterilovanou kukuřici a na zvýraznění barvy i chuti salátu pár proužků sterilované červené kapie. Možná je i kombinace se sterilovanými žampiony a čerstými rajčaty. Fantazii se zde meze nekladou...