Na vál nebo na pracovní plochu prosijeme mouku, uděláme do ní důlek, přidáme vejce a rukama zpracujeme tuhé nudlové těsto. Potom ho rozdělíme na tři díly a z každého vyválíme na stéblo silnou placku. Dáme ji na čistou utěrku usušit. Z usušených placek nakrájíme stejně široké pruhy, položíme je na sebe a krájíme nudle asi 1/2 cm široké. Dáme je vařit do hodně osolené vroucí vody (těsto se nesolí) a vaříme asi 6 minut. Uvařené nudle zcedíme a prolijeme čistou teplou vodou, aby se neslepily. Necháme je okapat a podáváme. S čím?
- s mletým mákem smíchaným s cukrem a pokapané rozpuštěným máslem
- s mletými ořechy a cukrem a pokapané rozpuštěným máslem
- s nastrouhaným tvarohem a polité máslem
- s kostičkami uzeného masa a posypané nudličkami pórku
Ze stejného těsta lze připravit nudle do polévky - krájíme je na tenké nudličky, rukama je lehce promneme, necháme ještě znovu na utěrce proschnout a uložíme je do dobře uzavíratelné sklenice. Můžeme je tak mít v zásobě na několik nudlových polévek.
?