Uvařené ( ještě teplé) brambory prolisujeme, přidáme mouku s krupicí, promícháme a necháme prochladnout. Zachovat tento postup je dost důležité, protože těsto se lépe spojí a nehrozí problémy s rozvářením šišek. Potom osolíme, přidáme rozšlehaná vejce a zpracujeme těsto. Dáme si vařit vodu na šišky (větší nádoba a dostatečné množství osolené vody!) Na vále z těsta vyválíme delší válečky, krájíme je na stejnoměrné dílky a rukama každý upravíme do tvaru šišky.
Ihned je zaváříme do vroucí vody, vařečkou případně odlepíme ode dna a vaříme asi 6 minut. Když vyplavou, vybíráme je děrovanou naběračkou, necháme je okapat a před podáváním je posypeme tvarohem, perníkem nebo mletým mákem a cukrem a pokapeme rozpuštěným máslem. Někde se připravuje také nesladká varianta - šišky se posypou na másle osmahnutou strouhanou houskou.
Poznámky:
Vaříte-li šišky poprvé, je důležité si dobře rozmyslet pracovní postup. Připravené těsto by nemělo dlouho čekat na zpracování a šišky by neměly čekat na vaření (dáme si včas vařit vodu!). Jinak hrozí, že dojde ke změně konzistence těsta a jsou možné problémy při vaření. Nejvhodnější doba pro podávání je také hned po uvaření, takže je dobré si vybranou posýpku připravit předem.
Ze stejného těsta je možné místo šišek dělat kuličky, ty potom po uvaření posypeme osmaženou strouhanou houskou a podáváme třeba se salátem z kysaného zelí.
?