Kysané zelí pokrájíme na menší kousky, zalijeme horkou vodou, přidáme koření a sůl a povaříme do poloměkka. Nadrobno pokrájenou cibuli osmahneme na tuku, zaprášíme moukou a ještě trochu osmahneme a přidáme k vývaru se zelím, který tím zahustíme. Tekutinu v polévce doplníme případně horkou vodou tak, aby bylo asi 1,5 litru polévky. Přidáme brambory, které jsme si mezitím oloupali a nakrájeli na kostičky a necháme je v polévce uvařit doměkka.
Nakonec do polévky přidáme škvarky nebo polorozpuštěnou slaninu, můžeme doplnit i klobásou pokrájenou na kolečka.
Poznámky:
Jde o dost vydatnou polévku, zvláště je-li dochucená klobásou. Potřebujeme-li trochu snížit její vydatnost, použijeme slaniny nebo škvarků pouze symbolické množství..Podáme-li k polévce čerstvý chléb, poslouží polévka i jako lehká večeře. Po návratu ze zimní procházky jistě přijde vhod! Až budete tuto polévku vařit podruhé, jistě připravíte minimálně dvojnásobné množství. Druhý den je totiž jako skoro všechny polévky s kysaným zelím ještě chutnější, než první.
?