Ze surovin na těsto vypracujeme klasické kynuté těsto. Kdo postup zná, může další text přeskočit až k přípravě nádivky. Nejdříve si dáme rozpustit tuk (hera, máslo) a necháme ho trochu zchladnout. V okamžiku přidávání do těsta by měl být vlahý. Potom odměříme mléko, mírně zahřejeme, přidáme do něj rovnou lžičku cukru, rozdrobíme kvasnice a necháme v teple vzejít. Zatím si odvážíme mouku, cukr, přidáme vanilkový cukr, strouhanou citronovou kůru (může být i sušená), vejce a jeden žloutek. Potom přidáme vlahý rozpuštěný tuk a mléko se vzešlými kvasnicemi. Vařečkou vypracujeme hladké těsto, lehce pomoučíme, přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple kynout.
Příprava nádivky:
Nastrouháme si ořechy (předpokládám, že na nějakém strouhači, jinak by to byla pěkná fuška). Vodu s cukrem povaříme na slabou nit (když ponoříme do cukrové tekutiny vařečku, měla by se po jejím vyjmutí za ní táhnout cukrová "nit"). Chce to trochu trpělivosti. Do toho zamícháme skořici, citrónovou kůru, roztlučený nebo umletý hřebíček a nastrouhané ořechy. Stále mícháme, až nádivka zhoustne, potom odstavíme. Kdyby se zdála oříšková nádivka příliš řídká, můžeme přidat trochu strouhanky nebo piškotové drobečky. Příliš hustou nádivku lze zředit sladkou smetanou nebo mlékem. Nádivku necháme vychladnout a teprve potom jí potíráme připravené těsto.
Tvarování závinu:
Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál a rozválíme ho asi na 1/2 cm silný obdélník. Ten potřeme připravenou nádivkou a stočíme v závin. Pomocí utěrky přeneseme na vymaštěný plech, konce závinu podložíme dospodu a přitiskneme, aby se při pečení nerozevřely. Závin potřeme rozšlehaným vajíčkem a upečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů. Upečený a chladnoucí závin pocukrujeme a nakrájíme. Je také možné před vložením závinu do trouby udělat na povrchu nožem šikmé rovnoběžné řezy, při pečení se ještě trochu více rozevřou a je to vlastně ozdoba závinu.
?