Cuketu oloupeme, odstraníme jádřince a hrubě ji nastrouháme. Můžeme použít i větší nebo déle uskladněnou cuketu. Oříšky nasekáme nebo nastrouháme, čokoládu nakrájíme na drobné kousky. Do misky si oddělíme žloutky, přidáme cukr a třeme. Protože vznikající hmota je poměrně hustá, přidáme poměrně brzy lžíci rumu a společně dále třeme. Postupně přiléváme tenkým pramínkem olej a pokračujeme ve tření až se všechen olej vstřebá. Přidáme nastrouhanou cuketu, oříšky, rozinky, čokoládu a 2/3 množství mouky a dobře promícháme. Z bílků si ušleháme tuhý sníh a lehce ho vmícháme do těsta spolu se zbytkem hrubé mouky. Vzniklou hmotu nalijeme do formy na chlebíček, kterou jsme předtím vytřeli tence tukem a vysypali hrubou moukou. Dobře ji rozetřeme, více těsta spíše nahrneme k okraji formy než doprostřed. Dáme péci do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečeme zvolna. Jakmile chlebíček na povrchu začne červenat, zkoušíme dřevěnou špejlí, zda se již těsto nelepí a je-li dobře propečený. Po vyjmutí z trouby ho opatrně vyklopíme na prkénko a necháme vychladnout. Poté ho zdobíme polevou - osobně mám ráda hotové polevy Carla, které lze i s obalem nechat rozpustit v horké vodě a potom oddělit pouze tolik polevy, kolik je potřeba. Povrch chlebíčku posypeme sekanými (a oloupanými mandlemi). Před podáváním krájíme na plátky.
Poznámky:
Máte chuť na tuto buchtu a nemáte cuketu? Nezoufejte, místo cukety lze použít jablka a dále postupujeme stejně. Jen ubereme asi třetinu cukru, protože jablka již nějaký cukr obsahují. Část cukru můžeme ubrat i tehdy, pokud nemám rádi příliš sladké moučníky.
?