Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Křupavé tvarohové koláčky (dia)
(vde)
recept číslo: 771
krupko.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

250 g polotučného tvarohu
250 g tuku
250 g hrubé mouky
1 prášek do pečiva
(dia) marmeládu
(rozinky)

 

Postup

Smícháme mouku a prášek do pečiva, přidáme nakrájený změklý tuk a tvaroh. Rukama vypracujeme hladké těsto, které vyválíme na vále na tloušťku asi 2 mm. Z těsta děláme čtverce o velikosti 5 x 5 cm a děláme šátečkové koláče. Na spojené rohy můžeme položit vlhkou rozinku - jednak koláček ozdobí, jednak přichytí rohy koláče, aby se nerozdělovaly. Koláče pečeme v troubě rozehřáté na 200 stupňů a ze začátku neotvíráme troubu. Hotové můžeme obalit v cukru.

Poznámky: Pokud použijeme dia marmeládu a neobalujeme v cukru, je recept vhodný i pro diabetiky. Nechceme-li dělat koláčky s marmeládou, můžeme z těsta vyválet dlouhé válečky, ty nakrájet na špalíčky o délce asi 3 cm, položit na plech a promáčknout dvěma prsty. Při pečení se trochu vyfouknou a získají zajímavý tvar.

?

Názory čtenárů

Moc dobre! Priste zkusim pridat do testa trochu cukru a dovnitr jablko, ne marmeladu.
Eva dne 4.5.2010 05:40:46
Tohle těsto dělám z polohrubé mouky (250 g), Hery a tvarohu (jakéhokoli - 250 g) a nic jiného!!! Říkám mu "trojtěsto". Je vynikající, dá se z něj udělat závin, šátečky se slanou i sladkou náplní, rozválet na placku a nakrájet, potřít vajíčkem a posypat drceným kmínem, nebo paprikou a solí a máte skvělé "furtžerky" k telce a vínku.
preclik dne 3.9.2008 22:53:01
Děvčata, toto těsto se dělá z hladké mouky /250 g tvarohu, 250 g hl. mouky, 250 g tuku/. Žádný prášek do pečiva. Těsto se zpracuje na vále rychle, pak se dá na 1 - 2hod. odpočinout do ledničky. Před válením je dobře ho 2 x přeložit /jako lístkové/. Plní se marmeládou /šátečky/, potírá rozšlehaným vajíčkem, peče v teplejší troubě. Po upečení se mírně pocukruje /žádné obalkování/. Je to skvělá dobrota !
babi herbe dne 15.8.2008 22:04:48
Nic moc.chutná to jak dřevo!!!!!!!!!!!!!!
já dne 25.3.2008
Nevím, kde se stala chyba, ale těsto moc lepilo, až po přidání hodně mouky se s ním dalo pracovat, čím to může být (rozpis jsem dodržela, tuk jsem použila hera).
Daniela dne 6.3.2007
Také jsem je dělala,povedly se.Tvaroh jsem ale dala netučný,mouku polohrubou a Heru mírně povolenou.
Jarča. dne 6.3.2007
Z tohoto těsta se dá dobře udělat i jablkový závin, ať už zabalený nebo jenom dvě placky. Ideální je v léte pomazat spodní placku rozpuštěným máslem, hustě na ni náskládat velké kusy jablek, prosypat je vanilkovým pudinkem a trochu cukrem (nebo sladidlem pro diabetiky), přikrýt druhou plackou a upéct. Lahoda ještě za tepla.
Dana dne 8.3.2006
super!
l.o. dne 4.3.2006
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".