Do hrnce na polévku dáme vařit osolenou vodu na polévku (asi 1,5 l). Zatím si očistíme houby a nakrájíme je na kousky. Pokud nemáme čerstvé houby, použijeme zmražené, nikoliv v?ak sušené. Rovněž si oloupeme brambory a nakrájíme je na kostičky. Houby i brambory vložíme do vařící vody a vaříme do změknutí (asi 10 minut). Ve studeném mléce rozmícháme hladkou mouku a pomalu vléváme do vařící polévky. Mícháme. Jakmile se mouka provaří, polévku odstavíme a vmícháme postupně zakysanou smetanu a ocet. Tento okamžik je pro výrobu polévky kritický, občas se stane, že se polévka srazí. Proto vmícháváme opravdu postupně. Kdo má rád kopr, může přidat ještě nasekaný kopr, kdo nemá, nemusí.
Poznámka:
Jde o téměř klasickou bílou polévku, kombinace s houbami je zajímavá. Teprve, když ji jíte, poznáte, proč se jí říká hladká - houby krásně kloužou do krku. A proč Ančka - kdoví? Snad ji vynalezlo nějaké Anče…
?