Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Hladká Ančka
(vde)
recept číslo: 766
ss.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

300 g brambor
200 g hub
200 ml mléka
1 lžíce octa
sůl
2 lžíce hladké mouky
3 lžíce zakysané smetany
(1 lžíce kopru)
 

Postup

Do hrnce na polévku dáme vařit osolenou vodu na polévku (asi 1,5 l). Zatím si očistíme houby a nakrájíme je na kousky. Pokud nemáme čerstvé houby, použijeme zmražené, nikoliv v?ak sušené. Rovněž si oloupeme brambory a nakrájíme je na kostičky. Houby i brambory vložíme do vařící vody a vaříme do změknutí (asi 10 minut). Ve studeném mléce rozmícháme hladkou mouku a pomalu vléváme do vařící polévky. Mícháme. Jakmile se mouka provaří, polévku odstavíme a vmícháme postupně zakysanou smetanu a ocet. Tento okamžik je pro výrobu polévky kritický, občas se stane, že se polévka srazí. Proto vmícháváme opravdu postupně. Kdo má rád kopr, může přidat ještě nasekaný kopr, kdo nemá, nemusí.
Poznámka:
Jde o téměř klasickou bílou polévku, kombinace s houbami je zajímavá. Teprve, když ji jíte, poznáte, proč se jí říká hladká - houby krásně kloužou do krku. A proč Ančka - kdoví? Snad ji vynalezlo nějaké Anče…
?

Názory čtenárů

Klasická krkonošská hladká ančka se rozhodně nedělá ani z brambor, ani z vajíčka. Bylo to jídlo chudých tkalců, takže recept je založený na vývaru ze sušených hub, zahuštěném mlékem a špetkou mouky. To je celé. Na Štědrý den se přidávala smetana.
Torm dne 22.12.2015 11:11:18
Z hub čerstvých případně zmražených.
vde dne 31.12.2010 12:56:05
hejky ta polévka je z normálních hub nebo ze sušených pls napište
Libor Blažek vášniví kuchťík dne 31.12.2010 09:01:31
Hladká Anča jedině s novým kořením, bobkem a pepřem a nikdy jinak!!!
Adolf Hitler dne 30.8.2010 12:52:51
Jé, to je krásný básnický popis polévky, to se dnes už moc neobjevuje. Ale konečně vím, o jakou polévku jde a jak chutná.
Iva dne 17.12.2009 06:40:26
Moje babička z Hronova / roč. 1893/ ji dělávala právě s tím bobkovým listem, celým pepřem a novým kořením, a nakyselo, to je ta pravá chuť. Kopr ne!!! To už by byla jiná - třeba kulajda. I když slovo hladká a slovo kulajda mají něco společného, slyšíte to? Hladká mouka dohladka rozpuštěná / nesmí být žmolky/ a hladké houby. Hladké jako kulaté - ne ostré.
eva dne 16.12.2009 19:22:35
Proti gustu žádný dišputát.
tralala dne 25.11.2008 17:42:31
žádnej bob list ani nové koření tím to akorát zk----š. Odkud si ty kuchařko je to výborný recept
milena dne 22.11.2008 10:32:44
V polévce mi chybí koření - celý pepř, nové koření a bobkový list. A kopr do Ančky nepatří.
kuchařka dne 24.5.2007
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".