Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Krkonošské kyselo*
(vde)
recept číslo: 76
kyselo.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

3 dl chlebového kvásku
300 g čerstvých hub nebo hrst sušených hub
kmín
sůl
4 vejce
40 g tuku
1 cibule
600 g brambor
 

Postup

Kvásek si koupíme v pekařství - většinou se vyplatí, když si na něj vezmete nějakou nádobu, například malou kompotovou sklenici se šroubovacím víčkem. Jen tak jej bezpečně donesete domů. Chlebový kvásek má podobu řídkého šedobílého těsta a před přípravou polévky je třeba jej rozpustit ve vodě. Dejte jej proto do většího hrnečku, zalijte studenou vodou a nechte rozpustit. Potom si umyjte důkladně brambory a uvařte je ve slupce. Očistěte čerstvé houby a nakrájejte na plátky (pokud nemáte k dispozici čerstvé houby, lze je nahradit sušenými, které namočíte předem asi na 2 hodiny do studené vody - ale popravdě řečeno to není ono). Houby vhoďte do vody na polévku, přidejte sůl a kmín a vařte, dokud houby nezměknou. Kvásek rozpuštěný ve vodě dobře kvedlačkou rozmíchejte - neměl by zůstat žádný žmolek těsta - a teprve poté vlijte rozmíchaný kvásek s vodu do vařící vody s houbami a kořením. Vše nechte chvíli povařit a odstavte. Polévka by měla být hustá zhruba jako kulajda. Zvlášť si připravte na másle míchaná vajíčka a případně i osmaženou cibulku. Kyselo nalijte do talíře, přidejte do každého talíře lžíci v¨míchaných vajec a osmaženou cibulku. Pokud nepoužíváte cibulku, je třeba ji nahradit trochou rozpuštěného másla, které nalijete na povrch polévky. Uvařené brambory si loupe každý sám a přidává do polévky.

Tato poměrně netradiční polévka má v naší rodině bohatou historii. Jako dítě jsem ji jídávala každé prázdniny u své babičky, která žila v Podkrkonoší a kyselo vařívala každý pátek s celou mísou brambor. Byla to zároveň polévka i hlavní jídlo. Hub rostlo celé prázdniny dost a dost, takže naší páteční povinností bylo vždy přinést a očistit houby a při nákupu nezapomenout na kvásek. Když jsem tuto polévku poprvé vařila jako samostatná hospodyně a novomanželka, jaké bylo mé překvapení, když jsem si kvásek rozpouštěla v teplé vodě a dostatečně ho nerozmíchala. Moje první kyselo bylo samý žmolek a věru se jíst moc nedalo! Teď už samozřejmě kouzlo rozpouštění kvásku zvládám. Na této polévce oceňuji i to, že patří k jídlům, která jsou lepší až druhý den, když se ohřívají, takže jí lze navařit velké množství pro moje věčně hladové strávníky.

Názory čtenárů

Tak kulinari z Prahy pokud chces kyselo tak prijed do Semil a ja ti ho vysvyhnu před tebou a nemusíš jse ptat na to kolik a ceho tam davat.773 477 921 Pajan
pajan dne 13.4.2014 00:55:37
Moje teta v Jilemnici vařívala kyselo zásadně ze sušených hub (vařila ho hlavně v zimě) a je rozhodně daleko aromatičtější než z čerstvých. Z čerstvých to prostě není ono. A osmažená cibulka tam rozhodně patří.
Qvido dne 16.11.2012 12:26:04
To co je vidět na fotografii je jakási vodička. Pravé vysocké kyselo je poměrně hustá polévka s malými kousky brambor. Tento recept by rozhodně neměl být považován za pravé horské kyselo.
J.Hejral dne 30.4.2011 19:34:45
Odhadem do polévky přijdou asi 2 litry vody, ale poka?dé se mi povede trochu jinak hustá. Navíc je?tě zhoustne, kdy? se nechá do dal?ího dne.
vde dne 16.7.2002
V receptu bohužel chybí množství vody nebo údaj o množství hotového pokrmu. Kdo nemá možnost ochutnat "originál", těžko posuzuje, zda se mu vlastní výroba povedla (na množství ingrediencí přece záleží).
Kulinář z Prahy dne 10.6.2002
Protoze pochazim taky z Podkrkonosi, kyselo me provazelo celym detstvim.Dnes uz bydlin na severu Cech a skoda,ze tu neni chlebovy kvasek beznek k sehnani. Souhlasim s Verou, ze pokud se prida mleko je kyselo opravu bajecne.
Eva Teplice dne 7.6.2002
Kyselo se da jeste vylepsit, prida-li se k houbam do vyvaru na polevku nadrobno nakrajena cibulka, a neni od veci pridat nakonec budto drtek mleka nebo slehacky,to je potom mnamka:-)
Vera z Podkrkonosi:-) dne 24.4.2002
Miluji recepty na?ich babiček, a jeliko? i ta moje pochází z Podkrkono?í, patří k nim i kyselo. Mňam
Bery dne 1.2.2002
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".