Čočku přebereme, opereme a namočíme asi na dvě až čtyři hodiny do studené (neosolené!) vody. Potom ji v téže vodě vaříme pod pokličkou do měkka. Můžeme také použít předvařenou čočkou, potom postupujeme podle návodu na obalu výrobku. V kastrole připravíme ze sádla, drobně nakrájené cibule a mouky světlou jíšku, podlijeme ji trochu vývarem, okořeníme bobkovým listem a tymiánem a krátce povaříme. K povařené jíšce potom přidáme uvařenou čočku, okyselíme octem nebo citrónovou šťávou, osolíme, promícháme a krátce povaříme. K čočce se často podává plátek uzeného masa, nebo je možné ji doplnit volským okem, opečenou uzeninou, kyselou okurkou apod. Povrch čočky můžeme ozdobit (a čočku také ochutit) osmaženou cibulkou.
Poznámka:
Místo bobkového listu a tymiánu, lze čočku okořenit mletým pepřem a trochou nastrouhané citrónové kůry. Moje maminka dělávala také úspornou variantu čočky na kyselo. Uzené maso a kyselé okurky nakrájela na kostičky a vmíchala je do horké čočky. Povrch potom ozdobila smaženou cibulí.
?