Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Kulaté švestkové koláče*
(vde)
recept číslo: 710
sveskace.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

1 kg švestek
500 g hladké mouky
70 g tuku (Hera, máslo)
2 vejce
70 g cukru + 1 kostka cukru
20 g droždí
250 ml mléka
špetka soli

Na drobenku:
60 g másla
60 g cukru krupice
60 g hrubé mouky
 

Postup

Nejdříve si připravíme těsto a počítáme předem s tím, že bude asi hodinu kynout. Jde o klasické kynuté těsto, jehož příprava začíná kváskem. Mléko trochu zahřejeme (mělo by být vlahé), přidáme kostku cukru a rozdrobíme do něj droždí. Místo čerstvého droždí můžeme také použít přiměřené množství sušeného droždí. Počkáme, až droždí zvětší svůj objem a vyplave na povrch mléka. Zatím si rozpustíme tuk a necháme jej zchladnout. Odvážíme si mouku, cukr, přidáme jedno vejce a špetku soli. Jakmile je tuk vlahý, můžeme ho přidat k mouce, také přilijeme vzešlý kvásek. Vařečkou vypracujeme těsto - mělo by být hladké, lesklé a nemělo by se lepit k misce. Lehce ho na povrchu pomoučíme, přikryjeme utěrkou a necháme kynout v teplé místnosti. Zatím si odpeckujeme švestky a rozdělíme je na poloviny, vymažeme si tukem plechy na pečení koláčů a suroviny na drobenku rukama promneme, aby vznikla stejnorodá hmota. Jakmile těsto zvětší asi dvojnásobně svůj objem, můžeme začít dělat koláče. Z výše uvedeného množství lze upéct asi 12 větších kulatých koláčů, ale je možné (a také jednodušší) udělat jeden koláč na celý plech a po upečení ho rozkrájet. Chceme-li se pustit do kulatých koláčů, rozdělíme si nožem těsto na příslušný počet dílů a z každého rukama vytvarujeme hladkou kuličku. Tu necháme chvíli odpočinout na pomoučeném vále. Potom ji rukama trochu promáčkneme a vytvoříme placičku - základ koláče. Přeneseme ji na plech a tam ji ještě třemi prsty tvarujeme tak, aby se zvětšila a aby po obvodu kruhu zůstávaly asi 1 cm široké zvýšené okraje. Takto si připravíme všechny koláče na jeden plech. V hrnečku si vidličkou rozšleháme vajíčko (můžeme k němu přidat lžičku cukru) a mašlovačkou potřeme zvýšené okraje koláčů. Na povrch koláčů poklademe švestky řeznou stranou dolů a každý koláč posypeme drobenkou. Dáme péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Při přípravě jednoho velkého koláče na celý plech postupujeme obdobně, pouze těsto rozválíme válečkem a položíme na celý plech.
Před podáváním můžeme koláče lehce pocukrovat. Nejlepší jsou čerstvé, jsou krásně voňavé a mají příjemnou mírně kyselou chuť.

Názory čtenárů

Tak včera jsem je zkusila.Kynuté těsto jsem dělala poprvé a musím říct,že se koláčky povedly na 1*.Trochu jsem z toho měla strach,ale výsledek byl skvělý.Celá rodina chválila a dnes je dělám opět.Takže všem doporučuji,je to mňamka :-)
Gabča dne 11.8.2009 11:41:39
Tak tohle je teda jeden z nejlepších receptů co znám. Dělala jsem koláče v pátek a dneska dělám znovu z dvojité dávky. Všechno to pěkně sedí, poměr surovin je výborný. Jen se mi jedna dávka nevešla na jeden plech. Chce to na dva. Díky za recept který funguje a těsto je VYNIKAJICI!!!
pája dne 27.8.2007
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".