Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Jak se peče dort (pro začátečníky)
(vde)
recept číslo: 633
dort.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

Těsto:
6 vajíček
360 g hrubé mouky
300 g cukru krupice
Krém:
Dortová náplň v prášku
250 ml mléka
100 g másla
Další suroviny:
tuk na vytření formy
hrubá mouka na vysypání formy
rybízový džem
suroviny na ozdobení dortu

 

Postup

Nejčastěji se na korpus dortu používá těsto piškotové, které se skládá z vajíček, mouky a cukru. Uvedené množství surovin stačí na středně velký a poměrně vysoký dort (viz obrázek). Pokud budeme péci menší dort, uberete jedno či dvě vajíčka a ve stejném poměru ubereme i mouky a cukru. Pro zjednodušení na 1 vejce přijde 60 g mouky a 50 g cukru.
Nádobí a nástroje na pečení a zdobení dortu:
Chceme-li péct vyšší dort (viz obrázek), vyplatí se použít dvě kruhové dortové formy - výhodné jsou teflonové, protože ty není třeba vytírat tukem a vysypávat moukou. Dále je třeba mít k dispozici elektrický šlehač - šlehá se sníh z bílků, žloutková pěna s cukrem i krém. Na zdobení je třeba mít cukrářský sáček včetně jeho ozdobného zakončení nebo jakýkoliv druh zdobičky na cukroví. Hodí se i dlouhý dortový nůž na překrojení korpusu a dále široký nůž (stačí i příborový) na rovnoměrné roztírání krému po povrchu dortu.
Pracovní postup:
Připravíme si dvě vyšší nádoby - jednu na bílky a druhou na žloutky. Vyšší nádoby volíme proto, že se v nich bude pohodlně šlehat. Vejce rozklepneme a oddělujeme bílky a žloutky. Do nádoby se žloutky přidáme odvážené množství krupicového cukru a tolik lžic horké vody, kolik jsme použili žloutků. Tuto směs šleháme až do pěny - všechen krupicový cukr se musí při šlehání rozpustit, na žloutkové pěně nesmí zůstat cukrové krupičky. Poté metly pečlivě opláchneme, do nádoby s bílky přidáme tolik lžic studené vody, kolik jsme použili bílků a sníh ušleháme dotuha. Obrátíme-li nádobu se sněhem dnem vzhůru, ušlehaný sníh se nesmí pohnout!. Poté si odvážíme hrubou mouku a střídavě s bílkovým sněhem ji přidáváme do žloutkové pěny. Obojí vmícháváme jen velmi lehce. Polovinu hmoty nalijeme do jedné z dortových forem, druhou polovinu můžeme obarvit například lžící kakaového prášku a po lehkém rozmíchání také tuto hmotu nalijeme do formy. Abychom získali co nejpřesnější tvar dortu, na okraji u stěn formy těsto trochu více "zvedneme"pomocí stěrky či širšího nože. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě asi 200 stupňů. Korpus je propečený, jakmile se začíná mírně oddělovat od stěn formy. Přesvědčíme se o tom zapíchnutím špejle doprostřed - pokud je špejle po vyjmutí suchá, můžeme dort z trouby vyjmout a nechat vychladnout. Po vychladnutí je vyjmeme z formy a jeden z válců ještě rozkrojíme podélně na poloviny. Získáme tak tři části budoucího dortu.
Krém a zdobení dortu:
Dobrý a jednoduchý krém k plnění a zdobení dortu získáme, když použijeme výrobek Dortová náplň dr. Oetkera. Prodává se v několika příchutích (vanilková, koňaková, kávová, čokoládová). Krém připravíme podle návodu buď v méně kalorické variantě vyšleháním směsi pouze s mlékem nebo vyšleháním směsi s mlékem a změklým máslem. Máslo musí být opravdu hodně změklé, odvážíme si potřebné množství co nejdříve a rozkrájíme ho na kousky, abychom urychlili jeho změknutí. Částí krému potřeme první plochu dortu, přiklopíme druhou částí dortu. Tu můžeme také potřít krémem, ale pro zpestření lze použít místo krému například rybízový džem. Potom přiklopíme třetí část dortu a takto připravený polotovar zatížíme alespoň na půl hodiny větším prkénkem. Dort se tak "srovná" a bude mít pevnější a pravidelnější tvar. Zbytek krému potom použijeme na zdobení dortu. Zde se už fantazii meze nekladou. Ozdoby vytvořené z krému lze kombinovat s kousky čerstvého či kandovaného ovoce, ořechy, kousky čokolády apod.
Pokud hotový dort ihned nepodáváme, uchováváme jej v chladnu.

Názory čtenárů

je dost narocni mozna bich ho aj zvladla ale tak pjekne ho ozdobit asi ne vypada moc pekme muj nazor anicka
kalokova dne 18.12.2013 22:33:46
je to dost husty ale povedl se ozdobila jsem si ho podle sebe
kikinka dne 2.2.2013 22:26:03
krutýýýýý
jana dne 29.6.2012 18:09:42
dneska ho jdu skusit upéct
pepino dne 10.10.2010 08:06:25
ja vm to zensky zavidim jak umte pect . ja to neumimteda myslim ty dorty a tak rada bych to umela . jste frajerky
vajayova dne 14.3.2010 05:04:50
Tak dortík vyzkouším upéct,manžel má narozeniny tak mu udělám překvapení.Tak drže palce aby se povedl a chutnal.Monika
Monika dne 17.11.2009 22:53:20
Mohu pouze odhadnout, že problém by mohl být v teplotě, při které se dort peče. To nemusí být u všech dortových korpusů stejné. Zkuste péci při nižší teplotě.
Česká hospodyňka dne 24.1.2009 08:46:50
Zdravím,chci se zeptat,peču výborný ořechový dort,v troubě mi super nakyne a pak najednou splaskne a nebo splaskne až ho vytáhnu z trouby.Děkuji za radu
Jarka dne 23.1.2009 15:17:33
děkuji za radu
katulíček dne 20.1.2009 00:30:56
Diky za presny popis. Dort jsem nikdy nedelala, ale memu synkovi k 1.roku chci dort pripravit sama. Samozrejmne pouziju jen korpus a tvaroh :-)
kATKA dne 31.1.2005
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".