Postup
Pstruhy vykucháme, odstřihneme ploutve, ale hlavu a ocas ponecháme. Neoškrabujeme je! Dobře je propláchneme pod tekoucí vodou, osušíme a osolíme zevnitř i zvenčí. Mražené pstruhy necháme rozmrazit a okapat. Větší mělkou zapékací nádobu vymastíme dobře olejem, naskládáme do ní pstruhy do jedné vrstvy tak, aby střídavě ležela jedna hlava vedle ocasu druhého. V mističce rozmícháme vidličkou prolisovaný česnek, pepř a brusinky a ryby touto směsí potřeme. Ve stejné mističce potom rozšleháme sójovou omáčku s citrónovou šťávou. V hrnečku rozehřejeme máslo a osolíme je. Pstruhy hodně pokapeme asi polovinou másla a zapečeme je asi 5 minut v troubě. Potom je vyndáme, necháme asi minutu stát a potom je přelijeme sójovou omáčkou s citrónem. Vrátíme je do trouby a pečeme ještě asi 10-12 minut. Během pečení je často pokapáváme máslem, až je všechno vypotřebované. Pstruzi jsou hotoví, když jimi projede vidlička jako máslem. Servírujeme je v zapékací misce.