Celozrnnou housku nakrájíme na kostičky a namočíme ji do horkého mléka. Také slaninu si nakrájíme na drobné kostičky. Fazolové lusky očistíme , omyjeme a našikmo nakrájíme. Používáme-li mražené fazolové lusky, nerozmrazujeme je, necháme je jen trochu povolit, aby bylo možné je nakrájet. Očistíme si samozřejmě i houby a nakrájíme je na plátky. Lze použít i sušené houby, potom je předem namočíme do horké vody, necháme nabobtnat, přecedíme a lehce vymačkáme). Máslo rozehřejeme v hrnci a necháme na něm zesklovatět cibuli. Přidáme houby a zprudka je osmahneme. Zalijeme vývarem a uvedeme do varu. Přidáme fazolky a povaříme ještě asi 10 minut. Máme-li radši hustší polévku, můžeme přidat dvě čajové lžičky instatní světlé jíšky. Zatím si připravíme knedlíčky. Z rozmočené housky vymačkáme přebytečné mléko, rozmačkáme ji vidličkou, přidáme vejce a strouhanku.Vmícháme nasekanou zelenou petrželku (vrchovatou polévkovou lžíci). Nakrájenou slaninu si rozpustíme a přidáme do těsta na knedlíčky. Těsto osolíme, opepříme a navlhčenýma rukama tvarujeme špekové knedlíčky. Vložíme je do polévky a necháme je prohřát asi 6 až 8 minut.
Poznámka:
Výborná je s čerstvými houbami, můžeme použít i ty mražené, sušené však již nejsou to pravé.