Postup
Zbývá vám občas starší chléb? Zkuste chlebové placičky! Krajíce chleba nakrájíme na kostičky, přelijeme šálkem vývaru z bujonové kostky a necháme chvíli nabobtnat. Zatím si oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kostičky. Namočený chléb trochu vymačkáme (dobře to jde například přes sítko), přidáme k němu rozšlehaná vejce, nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, majoránku, osolíme a opepříme. Můžeme také přidat na kostičky nakrájenou a opraženou slaninu nebo nasekané škvarky (ale není to nutné a znamená to další energii navíc). Všechny suroviny spojíme polohrubou moukou. Mělo by vzniknout polotuhé těsto - hustota podobná asi jako u těsta na bramborák. Na pánvi si rozpálíme tuk (olej, sádlo) a pečeme malé placičky. Lze je podávat například ke špenátu se sázeným vejcem, ke kysanému zelí nebo i samostatně jako večeři, svačinu či zajímavé pohoštění.