Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Vepřový řízek krok za krokem
(vde)
recept číslo: 460
rizek.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

600 g vepřového masa
sůl
olej (sádlo) na smažení
hladká mouka
2 vejce
mléko (pivo)
strouhanka
citron

 

Postup

Můžeme použít vepřové maso z kýty nebo z krkovičky - záleží na tom, zda chceme mít řízky libovější či tučnější. Pokud krájíme maso sami, ukrojíme si plátky "přes vlákno". Každý plátek masa naklepeme (ne příliš) z obou stran a posolíme. Do misek si připravíme hladkou mouku, strouhanku a do poslední misky rozklepneme dvě vejce a přidáme asi 1/4 l mléka nebo stejné množství světlého piva, špetku soli a směs důkladně vidličkou nebo metličkou rozšleháme. Posolené plátky masa postupně obalujeme v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Strouhanku na obou stranách důkladně přitiskneme, aby při smažení odpadávala co nejméně. Smažíme v rozpáleném tuku (olej, sádlo). Ideální pro smažení řízků je fritovací hrnec - řízky v něm smažíme při teplotě 170 stupnů a nenecháváme je zbytečně moc ztmavnout, aby se nevysušily. Řízky podáváme s bramborem či bramborovým salátem a kolečkem citronu.

Názory čtenárů

A již staří Římané si k tomu dávali hranolky!
honza dne 4.10.2013 08:30:26
Taky si myslím, že 1/4 litru mléka je na 2 vejce děsně moc, řekla bych tak 5 lžic, víc ne.
M. dne 21.8.2007
To mléko je blbost. Zkuste řízky usmažit v titanové pánvi bez oleje. Uvidíte jak jsou krásně šťavnaté. A pro křupavost je super obalit je ve strouhance z čerstvých rohlíků, ne sušených(ale chce to pořádký mixer aby zvládl rozsekání).
moravský gurmán dne 8.6.2007
Tak si myslím, že je to s tím l/4 l mléka dost přehnané. Smažím řízky již "nějaký ten rok", ale tolik mléka, to bych nikdy nedala, trošku ano, tak jednu lžíci, ale čtvrt litru, to určitě ne. To by se ty řízky obalovaly jenom skoro v mléce!
Jana z VM dne 4.1.2005
good
dne 3.1.2005

dne 3.10.2004

dne 5.8.2003
A již staří Římané si k tomu dávali bramborovou kaši!
Marcel dne 7.9.2002
A již "staří Římané" si k tomu dávali okurkový salát!
Ivan dne 14.3.2001
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".