Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Domácí kyprý perník
(vde)
recept číslo: 42
pernik.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

400 g polohrubé mouky
250 g cukru krupice
250 g tuku
2 lžíce kakaového prášku
2 kávové lžičky jedlé sody
15 hřebíčků
trochu skořice
citronová kůra
2 lžíce marmelády
2 dl mléka
2 vejce
 

Postup

Tento perník lze zařadit do podkategorie rychlých buchet na plech. Jeho příprava je snadná i pro začínající kuchařky a výsledek je vždy dobrý.
Přípravu začínáme tím, že si rozpustíme tuk - např. Heru, Ramu apod. Rozpuštěný tuk necháme trochu zchladnout. Mléko si trochu zahřejeme - není vhodné použít přímo mléko z ledničky. Hřebíčky si roztlučeme v hmoždíři nebo umeleme na strojku. Pokud používáme citronovou kůru z čerstvého citronu, samozřejmě citron pečlivě umyjeme. Marmeládu nebo džem volíme řidší (osvědčený je rybízový) - lépe se rozmíchá v těstě do hladka. Všechny připravené suroviny potom smícháme v míse do hladké hmoty. Hlubší plech si vymastíme, vysypeme hrubou moukou a nalejeme do něj těsto. Rozetřeme jej rovnoměrně po plechu až k okrajům. Pečeme ve středně zahřáté troubě. Protože tady nelze čekat, až začnou okraje růžovět, hlídáme, kdy se začnou okraje moučníku začnou trochu oddělovat od plechu. Zda je moučník hotový si ověříme zapíchnutím špejle - pokud zůstane po vytažení čistá a suchá, můžeme pečení ukončit. Po vychladnutí krájíme na řezy.

Názory čtenárů

Jedlou sodu přidávám do každého perníku a trošku perníkového kypřícího prášku k tomu * na chuť.
M aj dne 26.1.2006
Prášek do pečiva jsem nezapomněla, ale 2 lžičky jedlé sody ano. Omlouvám se.
vde dne 13.9.2002
Taky si myslím, že tam chybí prášek do pečiva. Ten perník moc kyprý nebude.
kerstin dne 27.6.2002
Myslím, že autorka zapomněla kypřicí prášek do pečiva.
Dagmar dne 19.2.2002
Pokud vás zajímají ty bílé proužky na povrchu, tak to stačí položit na buchtu pruhy papíru, potom pocukrovat a papíry opatrně sejmout. Je to efektní a práce to moc nedá...
dne 26.11.2000
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".