Hrneček na odměření mouky používáme zhruba čtvrtlitrový. Máslo si rozkrájíme na kousky, přidáme cukr, špetku soli, dvě celá vejce a rozdrolíme kvasnice přímo do těsta. Nenecháváme kynout, rukama vypracujeme hned těsto. Rozválíme jej na válu na sílu asi 4 mm a rozkrájíme na čtverce o velikosti 5 x 5 cm. Plníme lžičkou nádivky (povidla, zavařenina, tvarohová nádivka, maková nádivka, rozpečená jablka, oříšky apod.). Rohy čtverců těsta zvedneme a pevně spojíme. Spoj zakryjeme hrudkou žmolenky. Připravené koláčky dáváme na vymaštěný plech trochu dále od sebe, protože je třeba počítat s tím,že se při pečení dost zvětší. Pečeme poměrně rychle ve středně vytopené troubě. Při pečení odháníme z kuchyně mlsné strávníky - koláče totiž nádherně voní a lákají do kuchyně všechny živí bytosti z okolí. Jakmile začínají okraje koláčů červenat, ukončíme pečení a ještě horké koláče obalujeme v moučkovém cukru.
Praktické upozornění:
Jedna dávka je pro čtyřčlennou rodinu obvykle velmi málo - spíše jen na ochutnání. Nejlépe chutnají úplně čerstvé, ještě vlahé, ale ty následky!