Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Zmrzlé koláčky*
(vde)
recept číslo: 41
zmrzle.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

1 hrníček hladké mouky
1 hrníček hrubé mouky
30 g kvasnic
1 vrchovatá lžíce cukru krupice
200 g másla
2 vejce
6 lžic mléka
špetka soli
moučkový cukr na obalení

Pozor!
Nejsou zahrnuty suroviny na nádivku a na žmolenku!
 

Postup

Hrneček na odměření mouky používáme zhruba čtvrtlitrový. Máslo si rozkrájíme na kousky, přidáme cukr, špetku soli, dvě celá vejce a rozdrolíme kvasnice přímo do těsta. Nenecháváme kynout, rukama vypracujeme hned těsto. Rozválíme jej na válu na sílu asi 4 mm a rozkrájíme na čtverce o velikosti 5 x 5 cm. Plníme lžičkou nádivky (povidla, zavařenina, tvarohová nádivka, maková nádivka, rozpečená jablka, oříšky apod.). Rohy čtverců těsta zvedneme a pevně spojíme. Spoj zakryjeme hrudkou žmolenky. Připravené koláčky dáváme na vymaštěný plech trochu dále od sebe, protože je třeba počítat s tím,že se při pečení dost zvětší. Pečeme poměrně rychle ve středně vytopené troubě. Při pečení odháníme z kuchyně mlsné strávníky - koláče totiž nádherně voní a lákají do kuchyně všechny živí bytosti z okolí. Jakmile začínají okraje koláčů červenat, ukončíme pečení a ještě horké koláče obalujeme v moučkovém cukru.

Praktické upozornění:
Jedna dávka je pro čtyřčlennou rodinu obvykle velmi málo - spíše jen na ochutnání. Nejlépe chutnají úplně čerstvé, ještě vlahé, ale ty následky!

Názory čtenárů

Pročpak jsou to asi koláčky "zmrzlé"?
tralala dne 25.2.2011 20:08:34
dobré
věra prachařová dne 24.2.2011 22:37:07
Tyhle koláčky jsem zkusila a jsou skvělé! Těsto je
skvělé i když se rozválí na plech,poklade náplní
a posype žmolenkou.
Veronika Svobodová dne 29.1.2004
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".