Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Hraběnčin moučník*
(vde)
recept číslo: 379
hraberezy.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

500 g hladké mouky


300 g hery


180 g moučkového cukru


5 vajec


1 prášek do pečiva


100 g strouhanky


1 kg jablek


hrst vlašských ořechů


hrst rozinek


1 lžička skořice


 

Postup

Odvážíme si mouku a moučkový cukr, přidáme prášek do pečiva a tuto sypkou směs dobře promícháme. Potom oddělíme žloutky a bílky. Žloutky dáme do těsta, bílky necháme zatím stranou. Odvážíme si i heru a přidáme ji do těsta. Rukama zpracujeme hladké těsto, jednu třetinu z něj oddělíme a dáme ztuhnout do mrazáku. Vymastíme si velký "koláčový" plech, zbývající těsto rozválíme na vále a opatrně ho na plech přeneseme. Válečkem ještě upravíme tak, aby rovnoměrně pokrývalo celý plech. Oloupeme si jablka, odstraníme jádřince a jablka nakrájíme je na plátky. Těsto na plechu posypeme rovnoměrně strouhankou. pokryjeme nakrájenými jablky, posypeme skořicí, ořechy a propláchnutými rozinkami. Z odložených bílků našleháme tuhý sníh a rozetřeme jej po povrchu moučníku. A nyní přijde "zlatý hřeb" hraběnčina moučníku. Z mrazáku vytáhneme ztuhlé těsto a nastrouháme ho na hrubém struhadle rovnoměrně na povrch koláče. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů. Koláč je velmi jemný a hned se po něm zapráší.





?

Názory čtenárů

kolac je moc dobry delame ho dost casto :-))))
michaela.k.28.5.2009 dne 28.5.2009 18:04:18
Koláč je výborný a vždy se po něm zapráší. Jen do toho bílku přimíchávám také práškový cukr. Vyzkouším i jiné tipy na náplň - navnadili jste mě?
Žirafka dne 13.3.2009 00:20:31
Je dobrý.Nám ale chutná s jakýmkoliv ovocem lépe, než s jablky.A také je výborný jenom s tvarohovou náplní.A v kombinaci tvaroh-ovoce =mňam!
Eva dne 24.10.2008 13:12:11
no nic moc spíš hnus takže vůbec nám to nechutnalo :(
kamila dne 23.10.2008 15:37:30
no nic moc spíš hnus takže vůbec nám to nechutnalo :(
kamila dne 23.10.2008 15:37:04
Do sněhu také dávám cukr. A peču nejen s jablky, ale pro změnu též meruňkový nebo z červeného rybízu.
m dne 2.8.2007
Nemá chybu,všichni byli spokojeni.
Jarča. dne 16.4.2007
Nevím, jestli to tak má být, ale chybí mi ve Vašem receptu v bílkové hmotě moučkový cukr. Já do bílků zašlehám cukr, aby to byla křupavá sladká krusta a ne houbovitá bílá hmota.
jana dne 2.12.2006

dne 19.5.2006
Místo jablek používám červený rybíz, který mám z léta v mrazáku (zmrzlý zamíchat do ušlehaných a oslazených bílků), asi tak 30 dkg (hned rozetřít na spodek koláče, dobře to jde pravítkem). Pochopitelně vynechám skořici, ořechy a rozinky.
Je to pikantnější než s jablky.
A bílky šlehám nejen z 5 vajec, která jsem použila, ale klidně z 6,7 i více bílků, které ukládám do mrazáku, když potřebuji k pečení jen žloudky (např u kynutého těsta). Po rozmrazení je přidám k dalším bílkům (na jeden bílek - 1 pol.lžíce cukru)
M.B. dne 29.9.2005
Na tento koláč mám vlastní "nádivku":
z necelého půl litru mléka uvařím vanilkový pudink, nechám vychladnout, smíchám dva tvarohy s cukrem a vanilkovým cukrem, pak pomalu přidávám uvařený pudink a 3 žloutka, nakonec vmíchám sníh z bílků, vše nanesu na spodní část nastrouhaného těsta, posypu hrozinkami a na to nastrouhám zbytek těsta. Pak už jen upeču a rodina to ještě za tepla pěkně "zlikviduje".
maj dne 22.9.2005
Spodní část koláče lze též nahrubo nastrouhat, koláčí to na chuti neubere a vám to ušetří námahu s válečkem :) ps.:před podáváním je chutné koláč ozdobit zakysanou smetanou.
Zuzka dne 4.9.2005
Recept znám, koláč je moc dobrý. My ho doma ještě vylepšujeme. Na rozválené těsto dám nejprve tvarohovou nádivku(1 tvaroh, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek, asi 3 lžíce moučkového cukru, může být i trochu rumu)
a pak už pokračuji stejně jako v uvedeném receptu. Naposledy jsem neměla jablka a místo nich jsem použila kompotované meruňky (tedy: těsto, tvaroh, meruňky, sníh, nastrouhat těsto) a i koláč byl také výborný.
Jana dne 29.4.2002
Nemá chybu
Lucie J. dne 18.3.2002
skvělý,všem chutná
kristina dne 7.9.2001
Výborný,hodí se pro každou příležitost
Lenka K. dne 6.8.2001
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".