Hned na začátku je třeba říci, že jde o recept, který trochu připomíná španělský pokrm s názvem paella. Vyžaduje dost různých surovin, pokud jej budete dělat poprvé, bude bude vás to stát i dost času. Ale výsledek stojí za to a máte minimálně šest pořádných porcí jídla.
Pro přípravu potřebujete velkou pánev, která se dá dát i do trouby. Začínáme klasicky přípravou všech surovin. Pokud máme celé kuře, tak ho rozdělíme na menší kusy (asi dva na porci). Můžeme ale použít i kuřecí stehna, případně kuřecí paličky nebo i kuřecí prsa. Kousky kuřecího masa osolíme, poprášíme uzenou paprikou, opepříme a necháme chvíli odležet. Zatím si oloupeme cibuli a česnek a jemně pokrájíme. Rozřízneme chilli papričku, odstraníme semínka a také jemně pokrájíme. Na půlkolečka si nakrájíme i salám chorizo.
Na velké pánvi si rozpálíme olej (asi 2 lžíce) a opečeme na něm kousky kuřecího masa do zlatova. Vyjmeme je z pánve a dáme stranou. Je-li třeba, na pánev přidáme lžíci oleje a orestujeme na něm cibuli a česnek. Přidáme kmín a chilli papričky, po minutě restování zalijeme bílým vínem. Promícháme a necháme odpařit všechen alkohol.
Přidáme rajčata z plechovky, hrášek, olivy a rýži, zalijeme kuřecím vývarem. Osolíme, opepříme, dobře promícháme a na závěr do směsi naskládáme předpečené maso. Naplněnou pánev vložíme do trouby rozpálené na 200 st. C a pečeme asi 45 minut.
Po vyjmutí pánve z trouby směs rýže a zeleniny trochu načechráme vidličkou a pokapeme citrónovou šťávou. Můžeme posypat nakrájenou listovou petrželkou.