Nejdříve začněte s přípravou vepřové panenky. Maso omyjte, osušte, odstraňte případné blány, osolte, opepřete a potřete dijonskou hořčicí. Nechte ho chvíli odpočívat.
Pokračujte přípravou přílohy. Vhodné jsou třeba pečené nebo šťouchané brambory. Pokud je pečete v troubě, bude jejich příprava trvat déle, než příprava masa a omáčky.
Připravte si menší kastrol na omáčku. Červenou cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. V kastrolu rozehřejte máslo se dvěma lžícemi oleje a na tom cibuli restujte asi 2 až 3 minuty. Poté ji posypejte lžící hladké mouky, míchejte asi 2 až 3 minuty až vznikne jíška. K jíšce přilijte trochu vína a nechte odpařit alkohol. Pak vlijte vývar, přidejte tymián, lžíci nakládaného zeleného pepře a čerstvě mletý pepř (rovnou lžičku). Důkladně promíchejte, aby nevznikly žmolky. Teplotu snižte, přiklopte pokličkou a nechte pomalu probublávat asi 15 minut.
Než začnete připravovat panenku, měli byste mít rozehřátou troubu asi na 180 st. C. Připravenou panenku opečte na pánvi na rozpáleném oleji po všech stranách. Pak pánev vsuňte do trouby a pokračujte v tepelné úpravě panenky asi 12 až 15 minut. Tady dost záleží na velikosti panenky, v troubě by se neměla vysušit. Po uplynutí této doby ji zabalte do alobalu a nechte asi 7 minut tzv. dojít.
Mezitím se můžete věnovat dokončení omáčky. Přidejte teplotu, přilijte smetanu, osolte a asi 4 minuty povařte. Poté omáčku rozmixujte a dle potřeby dochuťte. Můžete k tomu použít i pár kapek citrónové šťávy.
Panenku pokrájejte na silnější plátky a podávejte s pečenými či šťouchanými bramborami a pepřovou omáčkou.