Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Vepřové v mrkvi
(vde)
recept číslo: 3746
veprvmrkvi.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

700 g vepřového ramínka (plece)
500 g mrkve (6 ks)
1 větší cibule
2 lžíce sádla
1 lžička soli
1/2 lžičky mletého kmínu
čerstvě mletý pepř
nastrouhaný muškátový oříšek
1 lžička citrónové šťávy
 

Postup

Maso nakrájíme přes vlákno na 3 cm silné plátky a z nich nakrájíme kostky o straně asi 3 cm. Maso promícháme se lžičkou soli a zatím necháme odpočívat. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Očistíme mrkve a dvě z nich nakrájíme na menší kostičky asi jako do polévky.

V kastrolu rozehřejeme sádlo a maso na něm zprudka opečeme. Můžeme opékat i po částech, důležité je, aby se maso nedusilo, ale opékalo a povrch masa zezlátl. Pak maso vyjmeme a udržujeme v teple. Do použitého kastrolu vhodíme mrkev a dvě minuty restujeme. Pak přidáme cibuli a pokračujeme v opékání. Občas promícháme, pokud by se to připalovalo, přidáme lžíci vody a pomocí vařečky odstraníme ode dna výpečky. Toto opakujeme asi 10 minut, až dosáhneme zlatavého základu. Do kastrolu vrátíme maso, posypeme mletým kmínem a strouhaným muškátovým oříškem a podlijeme vodou tak, aby bylo maso zatopené asi do dvou třetin. Přikryjeme pokličkou a zvolna dusíme zhruba asi hodinu.

Zatím si nakrájíme zbývající mrkve - kolečka, půlkolečka či pomocí vroubkovaného nože. Asi po hodině dušení, když je maso téměř měkké, ho vyjmeme a zbytek v kastrolu rozmixujeme. Maso vrátíme, přisypeme druhou dávku nakrájené mrkve, podle potřeby dochutíme (znovu sůl, pepř a trochu citrónové šťávy). Opět přikryjeme pokličkou a dusíme dalších 20 minut.

Podáváme třeba s bramborovou kaší, pro slavnostnější příležitost třeba se švýcarskými bramborovými placičkami rosti.

Názory čtenárů

Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".