Původně jde o švýcarskou specialitu, na kterou existuje spoustu receptů. Já jsem si postup upravila podle svých podmínek a chutí. Rosti můžeme podávat samotné třeba se zakysanou smetanou. Nebo ho můžeme použít jako zajímavou přílohu s masu (vyzkoušela jsem ho třeba k vepřovému v mrkvi).
Brambory si předem uvaříme ve slupce, ale ne úplně do měkka. Stačí vařit asi 10 minut. Když vychladnou, oloupeme je a nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme k nim jedno vejce a zhruba rovnou lžičku soli. Můžeme přidat i různé bylinky, jemně nasekanou slaninu, nastrouhaný sýr. Mícháme opatrně, cílem je, aby ve struktuře rosti byly vidět původní kousky brambor.
Tyto bramborové placky lze smažit na pánvi na rozpuštěném sádle, já preferuji jejich přípravu v troubě. Troubu rozehřejeme na 200 st. C. Plech vyložíme papírem na pečení a potřeme změklým sádlem. Na plech vytvoříme z připravené hmoty 6 hromádek a ty opatrně rozetřeme na placky. Vložíme do trouby a pečeme asi 20 minut. Pokud je zespodu placka zlatavá, můžeme opatrně otočit. Po druhé straně pečeme asi 15 minut.