Hranolky v horkovzdušné fritéze mají tu výhodu, že se připravují téměř bez tuku.
Brambory si oloupeme a nakrájíme na hranolky. Vložíme do studené vody, do které přidáme lžíci octa a necháme je tam 30 minut. Poté vodu slijeme, hranolky necháme okapat a pak ještě dobře osušíme třeba v papírové utěrce. Tento postup je důležitý, aby byly výsledné hranolky pěkně křupavé.
Do misky dáme asi 2 lžíce olivového oleje, rovnou lžičku soli a koření na brambory (můžeme i vynechat). Rozmícháme, přidáme připravené a usušené hranolky a promícháme tak, aby se hranolky olejem obalily.
Fritézu si předehřejeme, hranolky vložíme do košíku a "fritujeme". Během akce promícháme nebo prohodíme, aby bylo propečení stejnoměrné. Do košíku fritézy nedáváme hranolků moc najednou, lepší je jedna nebo dvě porce. Trvá to asi 8 až 10 minut.