Šunkofleky neboli zapečené flíčky s uzeným masem je rychlá klasika. Mohou se připravovat nejrůznějšími způsoby. Těm, co ještě nemají žádný vlastní způsob jsem připravila takový základ, na který se lze spolehnout a po vyzkoušení třeba vylepšovat podle svého. Uvedená množství jsou orientační, výsledek nasytí asi 3 osoby.
Základem dobrých šunkofleků je dobré a chuťově výrazné maso. Většinou si koupím uzená žebra, udělám z nich vývar a uvařené maso oberu, nakrájím a trošku orestuji na sádle a cibulce. Nebo přidám na kousky pokrájenou anglickou slaninu. Druhou složkou jsou těstoviny. Osobně používám kupované "zkroucené" flíčky, vyhovují mi více než flíčky ploché. protože výsledek je takový více nadýchaný. Těstoviny si samozřejmě uvaříme dle návodu na obalu. Hotové propláchneme studenou vodou a můžeme ještě pokapat asi lžící oleje a promíchat. Méně se potom lepí.
Uvařené těstoviny smícháme s připraveným masem, můžeme přidat hrst mraženého hrášku, posekanou pažitku či zelenou petrželku. Opepříme. Zapékací misku si vytřeme máslem či sádlem a navršíme do ní těstoviny. Zvlášť v hrnku si rozmícháme vejce, mléko a trochu soli. Touto směsí rovnoměrně polijeme těstoviny a na závěr posypeme hrubě nastrouhaným sýrem.
Vložíme do trouby vyhřáté asi na 180 st. C a pečeme zhruba 30 minut. Po vyjmutí z trouby necháme pár minut odpočinout a pak podáváme. Třeba s kyselou okurkou nebo jinou zeleninou.