Hovězí kýtu budeme připravovat v celku dlouhým pečením (asi 2 hodiny) v troubě. Maso opláchneme, osušíme, osolíme a opepříme. V kastrolu si rozpustíme sádlo a maso na něm necháme po všech stranách zatáhnout. Odstavíme ze zdroje tepla.
Přidáme na plátky pokrájenou cibuli, česnek a špalíky mrkve. Vše zalijeme červeným vínem (maso nemusí být potopené). Přiklopíme pokličkou a pomalu pečeme v troubě vyhřáté asi na 150 st. C. Pokud maso není potopené, během pečení ho jednou otočíme.
Asi po dvou hodinách zkusíme, zda je maso měkké. Pokud ano, vyjmeme vše z trouby. Maso dáme stranou a nakrájíme na plátky. Omáčku procedíme a necháme zredukovat. Můžeme ji zahustit 1 lžičkou škrobové moučky rozmíchané v troše vody. Na závěr do ní vrátíme maso a špalíky mrkve (cibuli ne).
Podáváme například s bramborovou kaší.