Hned na začátku je třeba říct, že na tento recept lze použít i jiné druhy masa (například krůtí, kuřecí, telecí). Maso si nakrájíme na kostky. Oloupeme a na kostičky nakrájíme i cibuli. Dobré je mít připravený i vývar, který potřebujeme pro přípravu omáčky. Připravíme si všechno koření, abychom ho měli po ruce.
Ve větším kastrolu rozehřejeme sádlo (olej), přidáme cibule a necháme zesklovatět. Občas promícháme. Pak zvýšíme teplotu, přidáme pokrájené maso a opečeme ho ze všech stran. Maso většinou pustí dost šťávy, necháme ji vypéct až na tuk. Pak přidáme rajsky protlak, orestujeme ho velmi krátce s masem. Přisypeme mletou papriku, rychle promícháme a hned zalijeme asi polovinou vývaru, aby se paprika nepřipálila (zhořkla by a zkazila celou omáčku). V tomto okamžiku osolíme a opepříme a přidáme ostatní koření. Promícháme a přivedeme k varu, pak ztlumíme, přikryjeme pokličkou a dusíme doměkka asi 50 minut (záleží na druhu masa). Občas promícháme, podle potřeby podlijeme vývarem.
Mezitím si připravíme trochu jíšky, rozmícháme ji ve vodě a když je maso měkké, přilijeme jíšku do omáčky. Necháme společně na mírném ohni provařit asi 15 minut. Pokud chceme mít omáčku hladkou, vyjmeme v tomto okamžiku maso a také všechno koření. Do samotné omáčky přidáme smetanu, promícháme a vše rozmixujeme do hladka. Maso samozřejmě vrátíme do omáčky.
Podáváme s rýží, těstovinami, haluškami, noky, tarhoňou...
Z uvedeného množství surovin je 6 až 8 porcí.