Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Vepřové na paprice
(vde)
recept číslo: 3722
vepropapr.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

1 kg vepřového plecka (ramínka)
350 g cibule
2 rovné lžíce sladké mleté papriky
2 lžíce rajského protlaku
2 lžíce sádla
3/4 l vývaru
2 bobkové listy
4 kuličky nového koření
6 kuliček pepře
čerstvý mletý pepř
200 ml sladké smetany

60 g másla
80 g hladké mouky

 

Postup

Hned na začátku je třeba říct, že na tento recept lze použít i jiné druhy masa (například krůtí, kuřecí, telecí). Maso si nakrájíme na kostky. Oloupeme a na kostičky nakrájíme i cibuli. Dobré je mít připravený i vývar, který potřebujeme pro přípravu omáčky. Připravíme si všechno koření, abychom ho měli po ruce.

Ve větším kastrolu rozehřejeme sádlo (olej), přidáme cibule a necháme zesklovatět. Občas promícháme. Pak zvýšíme teplotu, přidáme pokrájené maso a opečeme ho ze všech stran. Maso většinou pustí dost šťávy, necháme ji vypéct až na tuk. Pak přidáme rajsky protlak, orestujeme ho velmi krátce s masem. Přisypeme mletou papriku, rychle promícháme a hned zalijeme asi polovinou vývaru, aby se paprika nepřipálila (zhořkla by a zkazila celou omáčku). V tomto okamžiku osolíme a opepříme a přidáme ostatní koření. Promícháme a přivedeme k varu, pak ztlumíme, přikryjeme pokličkou a dusíme doměkka asi 50 minut (záleží na druhu masa). Občas promícháme, podle potřeby podlijeme vývarem.

Mezitím si připravíme trochu jíšky, rozmícháme ji ve vodě a když je maso měkké, přilijeme jíšku do omáčky. Necháme společně na mírném ohni provařit asi 15 minut. Pokud chceme mít omáčku hladkou, vyjmeme v tomto okamžiku maso a také všechno koření. Do samotné omáčky přidáme smetanu, promícháme a vše rozmixujeme do hladka. Maso samozřejmě vrátíme do omáčky.

Podáváme s rýží, těstovinami, haluškami, noky, tarhoňou...

Z uvedeného množství surovin je 6 až 8 porcí.

Názory čtenárů

Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".