Jednoduše řečeno, potřebovala jsem nějak v kuchyni uplatnit hlívu ústřičnou. A tak jsem si řekla, že ji použiji do špízu. Špíz asi nějak dělá každý, nejlepší je samozřejmě na grilu. Ale já mám dobrou zkušenost s jeho přípravou v troubě.
Maso na špíz si nakrájíme na kousky odpovídající velikosti. Osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a promícháme. Můžeme použít i nějaké své oblíbené koření. Na odpovídající kousky si nakrájíme i slaninu, klobouky z hlívy (nohy použijeme třeba na polévku), cibuli na plátky. A připravené suroviny navlékáme střídavě na jehlu či špejli. Připravené špízy lehce opečeme na pánvi na troše oleje, narovnáme na a pečící plech, pokapeme zbytkem oleje z pánve a vložíme do trouby rozehřáté asi na 190 st. C. Pečeme asi 30 minut, jednou otočíme.
Jako přílohu můžeme použít třeba brambory pečené v troubě - pokrájíme je na dílky, osolíme a přidáme na plech ke špízům. Špízy podáváme třeba s jogurtovým dresinkem.