Mrkev očistíme a jemně nastrouháme. Odvážíme si polohrubou mouku, do ní zamícháme kypřící prášek. Oddělíme žloutky od bílků. Ke žloutkům přidáme polovinu cukru a 5 lžic horké vody a vyšleháme do žloutkové pěny. Pak přidáme ještě olej, citrónovou šťávu a pomícháme. Ušleháme i tuhý sníh z bílků, teprve ke konci přisypáváme druhou polovinu cukru. Do žloutkové pěny střídavě přidáváme mouku a sníh a lehce mícháme. Úplně na konec přidáme nasekané ořechy. Použila jsem vlašské, ale je jedno, jaké použijete.
Těsto nalijeme do tukem vytřené a moukou vysypané dortové formy nebo na malý plech. Vložíme do trouby předehřáté asi na 180 st. C a pečeme zhruba 45 minut. Jakmile se okraje moučníku oddělují od formy, vyzkoušíme špejlí, zda je těsto propečené.
Po zchladnutí můžeme polít třeba citrónovou polevou, na fotografii je poleva navíc "ozdobená" kapkami brusinkové zavařeniny.