Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Blbouni s jablečnými povidly
(vde)
recept číslo: 3719
blbounij.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

300 g polohrubé mouky
15 g droždí
1 vanilkový cukr
170 ml vlažné vody
citrónová kůra z půlky citrónu<

+ jablečná (nebo jiná povidla)
 

Postup

Jde opravdu o velmi jednoduché kynuté knedlíky, kterým se často říká "blbouni". Na těsto opravdu nepotřebujete ani vejce, ani mléko. Dávka je relativně malá, takže se nevyplatí těsto dělat ve hnětači (spíš by se umazal než těsto vymíchal). Výsledkem je asi 10 knedlíků.

Polohrubou mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek. Do důlku rozdrobíme čerstvé droždí, přidáme vanilkový cukr a přilijeme část vlažné vody. V důlku lehce promícháme a necháme vzejít kvásek. Poté přidáme zbylou vodu a nastrouhanou citrónovou kůru a vařečkou vypracujeme hladké a vláčné těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme kynout.

Připravíme si povidla, já jsem použila jablečná, ale lze použít jakákoliv jiná. Připravíme si i dostatečně velký kastrol na vaření knedlíků s osolenou vodou. Vykynuté těsto na pomoučeném vále propracujeme a vyválíme z něj hada a toho rozválíme válečkem na podlouhlou placku. Pak hada rozdělíme nožem asi na deset stejných dílků, do středu každého dáme kupičku povidel. Každý knedlík pevně zabalíme a položíme spojovanou částí směrem dolů. Připravené knedlíky přikryjeme utěrkou a necháme asi 10 minut kynout.

Pak je vhodíme do osolené vroucí vody a vaříme asi 7 minut. Během vaření je občas obracíme. Z vody je vytahujeme cedníkem, každý knedlík propíchneme vidličkou, aby z něj vyšla pára.

Na talíři pocukrujeme, polijeme rozpuštěným máslem a třeba zakysanou smetanou se skořicí jako na obrázku.

Názory čtenárů

Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".