Mrkev oloupeme a pokrájíme na kostičky, řapík celeru také jemně pokrájíme. Oloupeme a nakrájíme i šalotku. Připravíme si také houby. Čerstvé očistíme a pokrájíme. Můžeme ale použít i sušené, pak je předem povaříme ve vodě a vodu z nich použijeme jako vývar na zalití rýže. Jinak můžeme použít jakýkoliv masový či zeleninový vývar. V kastrolu si rozpustíme asi polovinu másla, na něm orestujeme šalotku, později přidáme pokrájenou mrkev a celerový řapík. Promícháme a restujeme společně. Nakonec přisypeme rýži a také promícháme, aby se obalila tukem. Osolíme, opepříme. Pak vše zalijeme asi třetinou připraveného vývaru, promícháme, přivedeme do varu, ztlumíme příkon tepla a pod pokličkou zvolna dusíme. Občas zkontrolujeme a zamícháme. Vývar přidáváme postupně podle potřeby. Rýže se pod pokličkou dusí do změknutí – trvá to asi 20 minut.
Na pánvi na rozpuštěném másle chvíli podusíme čerstvé houby. Když je rýže měkká, přidáme houby, kousek čerstvého másla a asi polovinu připraveného parmezánu. Lehce promícháme, podle potřeby přisolíme. Rizoto podáváme posypané parmezánem.
Z tohoto množství surovin jsou asi tři porce.