Rozpočet polévky je na 10 porcí!
Kroupy propláchneme a namočíme alespoň na dvě hodiny do 3 l studené vody (lépe přes noc). Nemusí to být nutně kroupy č. 10, mohou být i menší. Asi 2 hodiny předtím, než chceme mít polévku hotovou, začneme kroupy vařit. Do vařící vody přidáme kosti od uzeného masa (jsou lepší s kousky masa), celý pepř, nové koření a bobkový list. Vaříme společně asi hodinu mírným varem. Kosti z polévky vytáhneme, obereme je a pokrájené kousky masa vrátíme zpě do polévky. Potom polévku osolíme a přisypeme zmraženou zeleninovou směs se žampiony (nemusí to být ani celý sáček zeleniny, záleží na tom, jak chceme mít polévku hustou). Zeleninu samozřejmě před použitím nerozmrazujeme. Přidáme oloupanou a na kostičky nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Nakonec si očistíme růžičkovou kapustu, opláchneme ji, jednotlivé růžičky rozdělíme na čtvrtky a přidáme do vařící polévky. Nyní už dovařujeme polévku odkrytou, aby kapustičky nezhořkly. Jakmile jsou kapustičky měkké, dochutíme polévku vegetou.
Poznámka: není nutné používat mraženou zeleninu, možno ji nahradit čerstvou kořenovou zeleninou (mrkev, petržel, celer) a žampiony v potřebném množství. Polévka je velmi chutná, protože však neobsahuje jíšku, není tolik kalorická.
?