Nejlépe den předem si namočíme kroupy do studené vody a necháme nabobtnat. Před přípravou polévky kroupy slijeme, dobře propláchneme, dáme do osolené studené vody a zvlášť vaříme, dokud nezměknou. Do studené vody si namočíme sušené houby.
Je dobré jako základ polévky použít vývar, buď zeleninový nebo masový.
Očistíme si všechnu zeleninu - mrkev, petržel, cibuli a česnek. Mrkev a petržel nastrouháme na okurkovém struhadle. Cibuli pokrájíme na kostičky a česnek na plátky. Z růžičkových kapustiček odstraníme vrchní poškozené a případně i špinavé listy. Pokud jsou větší, překrojíme je na polovinu. Na pánvi si rozpustíme trochu másla a orestujeme na něm cibuli, česnek, nastrouhanou mrkev a petržel. Orestovanou zeleninu a máčené sušené houby vložíme do horkého vývaru a vaříme asi 10 až 15 minut. Na závěr přidáme kapustičky a procezené uvařené kroupy a ještě asi 10 minut vaříme. Kapustičky by měly být uvařené na skus. Při dováření polévku dochutíme čerstvě mletým pepřem a případně i troškou mletého kmínu. Posypeme zelenou petrželku.