Nejdříve si oloupeme a velmi jemně nakrájíme cibuli. Na oleji či sádle si orestujeme a přidáme k masu. Rovněž přidáme prolisovaný česnek, vejce, 100 ml piva, sůl, koření a dvě lžíce hořčice. Pak všechny suroviny dobře propracujeme buď rukama nebo i nějakým strojem. Pokud je směs příliš řídká, přidáme lžíci nebo dvě strouhanky. Na propracování masové směsi velmi záleží, pokud v ní zůstanou vzduchové bubliny, pak sekaná při pečení praská. Na závěr koulí z masa několikrát uhodíme o podložku a vytvarujeme z ní šišku.
Do pekáče nalijeme tenkou vrstvičku piva a umístíme masovou šišku. V hrnečku si rozmícháme jednu lžíce kremžské hořčice, jednu lžíci plnotučné hořčice a jednu lžíci piva. Touto směsí potřeme šišku po celém povrchu. Pečeme v troubě při teplotě asi 180 st. C, trvá to zhruba hodinu. Samozřejmě průběžně kontrolujeme, ale většinou není třeba podlévat. Ke konci pečení ještě jednou potřeme povrch masa hořčičnou směsí.
Podáváme s různě upravenými bramborami (bramborová kaše, šťouchané brambory, lehký bramborový salát) a s kyselou okurkou. Tato sekaná má výraznou kořeněnou chuť. Dá se jíst samozřejmě i na studeno s pečivem.