Jde o jednoduché a poměrně i rychlé jídlo. Nejdříve si oloupeme brambory a dáme je vařit. Potom nakrájíme nadrobno bílé zelí, dáme ho do mísy a oběma rukama ho mačkáme tak dlouho, až o polovinu zmenší svůj objem a pustí šťávu. Zelí osolíme, přidáme spařené rozinky, trochu bílého pepře a lžíci citronové šťávy. Dobře promícháme a dáme do chladna asi na půl hodiny odležet. Vinnou klobásu si rozdělíme na čtyři díly - v místě, kde ji chceme dělit, ji nejdříve zakroutíme a teprve potom v tomto místě přerušíme. Každý díl klobásy na rovné ploše stočíme co nejpevněji do spirály a tu upevníme špejlí. Umožní to pak snadnou manipulaci s klobásou při smažení. Na pánvi si rozpálíme olej a stočené klobásy opečeme po obou stranách do zlatova. Na talíři doplníme vařenými brambory a zelným salátem.
?