Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Jahodový dort
(vde)
recept číslo: 3665
dortjahoc.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

Korpus kakaový:
5 vajec
100 g cukru krupice
100 g hladké mouky
10 g prášku do pečiva
32 g kakaa
3.5 polévkové lžíce oleje
forma o průměru 24 cm

Krém:
1 velký kvalitní jogurt
1 velká smetana ke šlehání
1 ztužovač za studena Oetker
2 lžíce cukru
+ drobné ovoce asi 500 g
+ červené dortové želé Oetker
 

Postup

Jako první si jogurt vyklopíme do sítka vyloženého nějakým plátýnkem a necháme asi 2 hodiny odkapat tekutinu. Jogurt pak bude pěkně hustý a připravený do krému.

Příprava korpusu:
Mouku prosejeme, smícháme s práškem do pečiva a kakaem. Bílky ušleháme s polovinou cukru na tuhý sníh, žloutky ušleháme s druhou polovinou cukru do pěny. Šleháme asi 4 minuty. Nakonec přidáme olej. Ručně postupně vmícháváme mouku s práškem do pečiva a kakaem střídavě se sněhem z bílků. Hotové těsto nalijeme a urovnáme do dortové formy. Pečeme v troubě předehřáté na 180 st. C 10 minut, potom ztlumíme na 150 st. C a pečeme dalších 20 minut. Po vyjmutí z trouby necháme vychladnout.

Zatímco se dort peče, připravíme si drobné ovoce. Po propláchnutí ho necháme na sítku dobře oschnout. Lze použít třeba jahody, borůvky, ostružiny, maliny, rybíz nebo i na kostičky nakrájené broskve, plátky banánu apod. Jen pozor na ananas, ten někdy nevhodně reaguje v kombinaci s dortovým želé.

Příprava krému:
Smetanu ke šlehání ušleháme do tuha, vmícháme jogurt a pak ztužovač za studena dle návodu.

Konečná úprava dortu:
Korpus prořízneme na polovinu, ale ponecháme ve formě. Natřeme část krému na spodní část korpusu, můžeme posypat drobným ovocem. Přiložíme vrchní část korpusu. Pak potřeme zbytkem krému povrch dortu, hezky zarovnáme k okrajům formy. Poklademe ovocem a polijeme vlahým dortovým želé. Želé připravujeme dle návodu na obalu výrobku. Pokud vám náhodou želé ztuhne dřív, než ho stačíte použít, můžete ho znovu za stálého míchání zahřát, rozpustí se.

Dort necháme v chladničce ztuhnout asi 2 hodiny.

Názory čtenárů

Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".