Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Vepřová kýta na smetaně
(vde)
recept číslo: 366
kytasmet.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

750 g vepřové kýty
sůl
40 g slaniny
100 g kořenové zeleniny
1 l vývaru z bujonové kostky
50 g másla
4 zrnka pepře
2 zrnka nového koření
trochu tymiánu
250 ml zakysané smetany
20 g hladké mouky
1 citron
10 g cukru
 

Postup

Oprané vepřové maso z kýty osušíme, necháme ho vcelku, protáhneme ho na nudličky nakrájenou slaninou a osolíme. Kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) si očistíme, nakrájíme na nudličky. Připravíme si vývar z bujonové kostky podle návodu. V kastrolu si rozpálíme máslo a zbytky slaniny a osmažíme na něm nakrájenou kořenovou zeleninu. Přidáme pepř, nové koření a tymián, potom vložíme maso a podlijeme ho vývarem. Dáme do trouby a nejprve maso dusíme ho pod pokličkou. Ke konci pokličku odstraníme a nepřikryté maso opečeme po obou stranách dočervena. Dáváme však pozor, aby se zbytečně nevysušilo. Upečené maso vyndáme z kastrolu a dáme ho na prkénko. Až trochu zchladne, nakrájíme ho na plátky (porce). Šťávu z pod masa můžeme rozmixovat nebo pouze rozmačkat zbývající kousky zeleniny. Potom do ní přidáme zakysanou smetanu, ve které jsme rozmíchali hladkou mouku, ochutíme citronovou šťávou a případně obarvíme karamelem (stačí však také přidat do omáčky lžičku cukru, pokud nemáte s karamelem zkušenost). Omáčku ochutnáme a případně přisolíme. Omáčkou poléváme maso, jako přílohu použijeme houskové knedlíky. Toto tradiční jídlo české kuchyně uvítají zejména muži, kterým se v době rozruchu kolem hovězího masa "stýská" po pořádných českých omáčkách. ?

Názory čtenárů

Je to na způsob Hamburské.Já maso opeču zvlášť.vyndám jej.Do výpeku přidám cibuli a zeleninu,osmahnu,přidám zpět maso,koření,masox a dusím v tlakovém hrnci asi 35minut.Otevřu vyndám maso,zahustím(jako v tomto receptu) a nakonec přidám na jemno nakrájený šunková salám a okurku.
dastin01 dne 22.3.2016 12:59:28
Rozdíl mezi svíčkovou a kýtou na smetaně je ten , že správná svíčková je z hovězího(nebo zvěřiny) a musí být naložena alespoň 2 dny...jinak super receptík a moc chutnal :-)
mar dne 29.12.2013 09:53:28
Vždyť je to obyčejná svíčková.
zdeněk dne 22.11.2013 15:47:10
Je to opravdu výborné všem nám to moc chutná
Koutníková dne 19.11.2012 23:25:14
vynikajiciiii,uz varim ponekolikate toto jidlo a ma vzdy uspech!!
anetik dne 2.5.2012 10:20:51
Včera jsem vyzkoušela a nemám slov. Výborné, vynikající, bomba, mňam!
Ivanka21 dne 27.10.2011 10:45:29
Hm...musím vyzkoušet. Vypadá to dobře a ingredience jsou takové jaké používám. :-)
dunka dne 7.10.2011 08:51:07
Ukuchtil som, zožral som, a teraz sa oblizujem až za ušami... tento recept musim pochválit!!!
Marián dne 18.6.2011 16:37:54
Jedním slovem:SUPER!
Jarča. dne 7.12.2010 15:27:21
je to moc dobre a i to pěkně vypada
dne 18.11.2010 13:08:27
normalne je to super zradlo.Urcite to vyzkousejte stoji to za to
nelinka dne 15.9.2010 17:20:37
Recept je srozumitelný i pro chlapa, který vaří příležitostně. Čeština OK.
Karel dne 22.12.2009 23:26:26
ach ta čeština
dne 21.11.2006
Msim uznat že je to vinikající
kofola dne 19.11.2006
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".