Celer oloupeme a pokrájíme na kostky či hranolky. Česnek také oloupeme. V misce smícháme olej se solí a provensálským kořením a do této směsi přidáme celer a česnek a promícháme, aby se to dobře obalilo. Vysypeme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme v troubě při teplotě 200 st. C asi 30 minut.
Připravíme si vývar, stačí i z kostky. Oloupeme a pokrájíme bramboru a cibuli. V hrnci si rozpálíme trochu oleje a cibuli na něm zlehka osmažíme. Přidáme pokrájenou bramboru a pečený celer s česnekem. Zalijeme asi polovinou vývaru a vaříme, až je vše měkké. Ponorným mixérem rozmixujeme, podle potřeby zředíme zbylým vývarem a dochutíme solí a mletým pepřem. Můžeme (ale nemusíme) přidat nasekanou zelenou petrželku a na talíři i smetanu. Dobré jsou k této polévce také sýrové chipsy.
Poznámka: Základem polévky je pečený celer a česnek, ostatní můžete obměňovat podle chuti a toho, co právě máte doma.